Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν – 4ος γύρος στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ
Πηγή: Αρχείου
Tο εξαιρετικό επίπεδό των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “υψηλό ιστορικό” των τελευταίων χρόνων, επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και κατά το δείπνο εργασίας το οποίο ακολούθησε μεταξύ των δύο ανδρών και των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΗΠΑ.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και με τον Έλληνα πρωθυπουργό αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παράληλλα όμως έγινε και μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα σημαντικό ταξίδι στην Αθήνα που επιβεβαίωσε αλλά και θα επιβεβαιώσει και σήμερα κατά τον 4ο γύρο τους στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που ξεκινάει στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι «η Ελλάδα είναι ο σοβαρός εταίρος, είναι ο αξιόπιστος πόλος στη γειτονιά».
Διπλωματικές πηγές επίσης σχολίαζαν ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της Αμερικανική διπλωματίας στη χώρα μας καταδεικνύει εκ νέου, με τον πλέον απτό τρόπο, την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ όπως εκτιμούσαν η παρούσα επίσκεψη «θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο».
Κατά τη συνάντηση άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ η εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε – όπως αναμενόταν- και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Εξάλλου οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Στο δείπνο εργασίας παρακάθησαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Από το δείπνο εργασίας απουσίαζε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος όπως έγινε γνωστό, εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν παρέστη στο Μέγαρο Μαξίμου για προληπτικούς λόγους.
Μάλιστα καθότι όλα τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ο κ. Δένδιας είναι αρνητικά, σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ.
Ειδικότερα στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας