Ο Ζελένσκι και η λογική υπεράσπιση της Μπαχμούτ

Ο Ζελένσκι και η λογική υπεράσπιση της Μπαχμούτ

Πηγή: Αρχείου - rnz.co.nz

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμά ότι ο Γάλλος ομόλογός του «χάνει τον χρόνο του», όταν ζητά την επιστροφή του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν στο τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

«Άχρηστο» αποκαλεί τον διάλογο με την Μόσχα ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Crriere della Sera» και υποστηρίζει πως η υπεράσπιση της πόλης Μπαχμούτ πρέπει να κινηθεί «μέσα σε λογικά πλαίσια», γπρώτη φορά μετά την έναρξη της πολεμικής αναμέτρησης. Πιο αναλυτικά, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμά ότι ο Γάλλος ομόλογός του «χάνει τον χρόνο του», όταν ζητά την επιστροφή του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν στο τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Έτσι, ο Β. Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα πρόκειται για έναν διάλογο\ χωρίς ουσία, «θα είναι ένας άχρηστος διάλογος».

«Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν χάνει τον χρόνο του. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα», δηλώνει ο Ζελένσκι στου Ιταλούς δημοσιογράφους, «ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ρωσική στάση. Εάν έχουν αποφασίσει να απομονωθούν στο όνειρο της ανοικοδόμησης της παλιάς σοβιετικής αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε, εξαρτάται από αυτούς εάν θα συνεργαστούν ή όχι με την κοινότητα των εθνών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού». Στο όνομα λοιπόν της αποφυγής της διεθνούς απομόνωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος αρχίζει να σκέπτεται περισσότερο πραγματιστικά. Αυτή η ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην πολιτική του Ουκρανού προέδρου αποτυπώνεται ως προς την υπεράσπιση της πόλης Μαχμούτ.

Έτσι, το σύμβολο αντίστασης του ουκρανικού λαού ενάντια στον ρωσικό απολυταρχισμό δεν θα πρέπει, δικαιολογημένα, να εξελιχθεί σε πεδίο «εμμονικής» πολεμικής υπεράσπισης, αλλά η προάσπιση να κινηθεί «εντός λογικών ορίων». Άλλωστε, η Μπαχμούτ είναι μια μικρή και μάλλον φτωχική πόλη κάπου 70.000 κατοίκων. Μετά τον πόλεμο, οι μόνιμοι κάτοικοι που είναι εγκατεστημένοι εκεί, υπολογίζεται ότι δεν υπερβαίνουν τους πέντε – δέκα χιλιάδες κατοίκους. Με βάση τους όρους του Ουκρανού προέδρου, η συγκεκριμένη πόλη δεν είναι «ιδιαίτερα μεγάλη [αφού], στην πραγματικότητα, όπως πολλοί άλλοι στο Ντονμπάς που καταστράφηκε από τους Ρώσους. Είναι σημαντικό για εμάς να το υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα και να πεθάνουν όλοι. Θα πολεμήσουμε μέχρι να είναι λογικό».

Οι απώλειες σε υλικό και σε στρατιώτες είναι αναμφίβολα πολλές για αυτήν την μικρή πόλη του Ντονιέτσκ και η σημασία της είναι κυρίως συμβολική, από ένα σημείο και μετά. Προηγούμενα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αποσαφήνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι παραμένει σταθερά υπέρ της ειρηνευτικής διαπραγματευτικής προοπτικής και πως, συγκεκριμένα, πρόκειται να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, μια «φόρμουλα δέκα σημείων» που προωθεί αποφασιστικά τα ουκρανικά δίκαια απέναντι στις ρωσικές θηριωδίες και τους νεοιμπεριαλιστικούς επεκτατισμούς του Β. Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play