Τσαβούσογλου υπέρ όλων των μορφών διαλόγου

Τσαβούσογλου υπέρ όλων των μορφών διαλόγου

Πηγή: Αρχείου

Επίσημη αντίδραση δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δείχνει να αρκείται σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Υπέρ όλων των μορφών διαλόγου με την χώρα μας εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο. Επίσημη αντίδραση δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δείχνει να αρκείται σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις και οι τραγικές για τον γειτονικό λαό συνέπειες  δεν επηρέασαν αρνητικά την τουρκική πλευρά αναφορικά με τον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.  Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τάσσεται, απεναντίας, υπέρ όλων των μορφών διαλόγου, χαιρετίζοντας την ελληνική στήριξη και αλληλεγγύη προς τον τουρκικό λαό.  «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την αλληλεγγύη της και τα συλλυπητήρια της στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά και στον Νίκο Δένδια, λέγοντας πως «μετά ήρθε ο ομόλογος μου και ο φίλος μου Νίκος Δένδιας και πήγαμε στο Χαται μαζί».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε πάντα στις δυνατότητες και τις προοπτικές διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να ερχόμαστε μαζί., όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και να λύσουμε κάποια από τα διαφιλονικούμενα ζητήματα», ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Και «για να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, θα πρέπει «να υπάρχει ειλικρινής συνεννόηση και να υπάρχει διάλογος».

Ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αρκετά αναλυτικός, τονίζοντας ότι «πριν από τον σεισμό η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν: 1. Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές 2. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 3. Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, και αναμένουν την απάντηση της Ελλάδος».

 Αυτή η «επίθεση φιλίας» της τουρκικής κυβέρνησης δεν συμπίπτει απόλυτα με πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς της και της εθνικής της ανεξαρτησίας και ότι, αντί να επιτεθεί ο τουρκικός στρατός «ξαφνικά, ένα βράδυ», είναι η Ελλάδα αυτή που αποστέλλει, με αίσθημα αλληλεγγύης, ανθρωπιστική βοήθεια στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη ένδειξη καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Είχε προηγηθεί η ακύρωση της άσκησης στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Παρά την αναμφίβολη έξαρση της ανθελληνικής και αναθεωρητικής ρητορείας, είναι βέβαιο πως οι σεισμικές δονήσεις και οι χιλιάδες νεκροί βελτιώνουν την εικόνα της Ελλάδας στην Τουρκία,  η οποία καλείται εκ των πραγμάτων να προασπίσει την ειλικρίνεια αυτών ων ανοιγμάτων που πραγματοποιεί προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play