Σύμπνοια ΗΠΑ – Γερμανίας στην Διάσκεψη του Μονάχου

Σύμπνοια ΗΠΑ – Γερμανίας στην Διάσκεψη του Μονάχου

Πηγή: Αρχείου

Η δεύτερη μέρα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου σημαδεύθηκε από την παρουσία ξένων ηγετών, οι οποίοι στάθηκαν κριτικά έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Η δεύτερη μέρα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου σημαδεύθηκε από την παρουσία ξένων ηγετών, οι οποίοι στάθηκαν κριτικά έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση των εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Καμάλα Χάρις, Άντονι Μπλίνκεν και Αναλένα Μπέρμποκ ήταν ξεκάθαροι ως προς την καταδίκη της πολιτικής του Κρεμλίνου απέναντι στο Κίεβο.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε καταλυτική κριτική στην πολιτική του Κρεμλίνου έναντι της Ουκρανίας. Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, η Καμάλα Χάρις ζήτησε να δικαστεί η Ρωσία για την διάπραξη εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας΄. Συγκεκριμένα, η Καμάλα Χάρις υποστήριξε  ότι «η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στον πόλεμό που διεξάγει ενάντια στην Ουκρανία.  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επισήμως διαπιστώσει ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε πως «εάν η Ρωσία σταματήσει να πολεμά, ο πόλεμος έχει τελειώσει. Εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, η Ουκρανία έχει τελειώσει», ενώ,  λίγο πιο πριν, έσπευσε να επιβεβαιώσει την νέα αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία πρέπει να παραπεμφθεί στην διεθνή ποινική δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επαίνεσε επίσης τη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ουκρανία, παρά τις επικρίσεις ως προς την ταχύτητα αυτών των αποφάσεων του Βερολίνου, χαιρετίζοντας την γερμανική πολιτική και προσθέτοντας ότι η χώρα έχει κάνει «βήματα που νομίζω ότι λίγοι από εμάς σε αυτήν την αίθουσα θα φανταζόμασταν πιθανά πριν από τη ρωσική επιθετικότητα».

Ακόμη, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, στάθηκε κριτικά έναντι του ρωσικού επεκτατισμού, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία πρέπει να τύχει της αλληλεγγύης όλων των δυτικών κυβερνήσεων.

Η Α. Μπέρμποκ ρωτήθηκε, τέλος, υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, εάν αυτή θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο στρατιωτικά ή δυνητικά μέσω διαπραγματεύσεων.

«Στο τέλος πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Και πρέπει να είναι μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη. Και υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να έχουμε ξανά ειρήνη, και αυτό είναι εάν η Ρωσία σταματήσει τους βομβαρδισμούς και η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της», απάντησε η Μπέρμποκ και συμπλήρωσε: “Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αύριο. Εάν η Ρωσία αποφασίσει να αποσύρει τα δικά της στρατεύματα αύριο, τότε δεν έχουμε μόνο ειρήνη στην Ουκρανία αλλά ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο».

Καταληκτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ακολούθησαν μια κοινή γραμμή στο πλευρό του Κιέβου και εξέπεμψαν ένα μήνυμα σύμπνοιας προς τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Με αναφορές από: Deutshe Welle, Le Monde

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play