Μητσοτάκης: «Γιατί να πιστέψω τον κύριο Τσίπρα – Δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια» [vid]

Μητσοτάκης: «Γιατί να πιστέψω τον κύριο Τσίπρα – Δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια» [vid]

Πηγή: Αρχείου- ERT

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των θεσμών και της Δημοκρατίας.

Την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Παράλληλα, τοποθέτησε, εκ νέου, τις εκλογές μέσα στην άνοιξη.

“Έχω πει πολλές φορές ότι συν πλην κάποιες εβδομάδες δε θα κάνει μεγάλη διάφορα το πότε θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία… Προς τα εκεί πηγαίνουμε. Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη. Διεκδικώ στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορούμε να την πετύχουμε… Η δεύτερη κάλπη είναι αυτή που θα δώσει τις κοινοβουλευτικές αναλογίες που προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα, στο οποίο εμείς πιστεύουμε… Οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής… Θα είμαστε αυτοδύναμοι και δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο…”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των θεσμών και της Δημοκρατίας. “Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό”, σημείωσε. “Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας… Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος… Ήδη το εννοούν…Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία…”, είπε. “Θα πουν ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές;”, ήταν η ερώτηση που δέχθηκε, για να απαντήσει: “Αν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας… Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και υπάρχει μία ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες”.

Στο στόχαστρο και η αναφορά Τσίπρα ότι δε θα επιχειρήσει μία κυβέρνηση ηττημένων. “Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει η κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης σήμερα και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά; Όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά…”, επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε μία μελλοντική συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, αναδεικνύοντας τη στάση της Ελλάδας από τη στιγμή που οι φονικοί σεισμοί έπληξαν τη γείτονα. “Έχω πει εδώ και καιρό ότι δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό… Υπό προϋποθέσεις ο σεισμός αυτός θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία και επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της Ελλάδας και Τουρκίας…Είχα προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν εφόσον και εγώ συνεχίζω να είναι πρωθυπουργός και αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος…Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός που έκλεισε την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία…”, είπε.

“Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης πριν τις εκλογές”

“Οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Και είναι κινήσεις απαραίτητες για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από μένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά”, σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

“Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πρόστιμα που μπήκαν σήμερα σε σούπερ μάρκετ. “Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Όσο μπορούμε, ελέγχουμε την αγορά. Και κινήσεις όπως το καλάθι του νοικοκυριού πιστεύω ότι έχουν βοηθήσει στο μέτρο του εφικτού, στο να συγκρατηθούν οι τιμές και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα μεταξύ των τιμών”.

“Ποτέ δεν είπαμε”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, “ότι έχουμε τη μαγική λύση ή δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι: Προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται”.

Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε:

“Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο πλαίσιο, άλλο πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού”.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, “τα πράγματα πηγαίνουν στο μέτωπο της ανάπτυξης καλά, και τα αυξημένα έσοδα στη δική μας την περίπτωση συνδέονται με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται και όχι με αυξημένους φόρους, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί οριζόντια και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται σε αυτή την κυβέρνηση. Και όταν η οικονομία μας μπορεί και υπεραποδίδει, θεωρώ ότι είναι χρέος μου -και χρέος ενός πρωθυπουργού που εκφράζει μια μεγάλη λαϊκή παράταξη- να στηρίζει πρωτίστως τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη”.

“Προσπαθούμε να ανανεώσουμε ακόμα περισσότερο τα ψηφοδέλτιά μας”

“Εδώ και εφτά χρόνια, από τότε που έγινα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που με τίμησαν οι πολίτες με αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη, κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη. Και πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο κι ότι σκοπός είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε πως το σημαντικό για τον ίδιο δεν είναι η κομματική “ταμπέλα”, όσο το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

“Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και τώρα να ανανεώσουμε ακόμα περισσότερο τα ψηφοδέλτιά μας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουμε μία σοβαρή δουλειά τα ψηφοδέλτια να είναι αντιπροσωπευτικά και μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος”, συνέχισε.

Μιλώντας για την πιο καλή στιγμή της κυβερνητικής θητείας αναφέρθηκε στο gov.gr και στο 112, ενώ ερωτηθείς για το μεγαλύτερο λάθος ανέφερε ότι η πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 και το ζήτημα των υποκλοπών.

“Από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές. Κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και κάναμε σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών”, τόνισε.

Σε ερώτηση για την επόμενη κυβέρνηση αν είναι ξανά πρωθυπουργός δήλωσε: “Σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο ονομάζουμε επιτελικό κράτος πιστεύω ότι επιτέλεσε την αποστολή του, με την έννοια ότι συντόνισε τους Υπουργούς, έθεσε στόχους, έβαλε κανόνες λογοδοσίας και συντόνισε μια σειρά από πολιτικές που απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων”.

Επίσης είπε πως “προφανώς θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα, θα το περίμενε κανείς αυτό. Και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες”.

Ερωτηθείς αν αυτό θα συμβεί και στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: “Στα ψηφοδέλτια έχουμε ήδη ποσόστωση 40%. Και θέλω να πιστεύω ότι σε πολλά ψηφοδέλτια θα ξεπεράσουμε και αυτό το όριο το οποίο θέτει ο νόμος”.

“Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα”

Άσκησε – παράλληλα – σφοδρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι σκοπός του είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. “Ο κ. Τσίπρας κάνει μια διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το αν η Ελλάδα μοιάζει να είναι στο στόχαστρο για το θέμα της Δημοκρατίας, επισήμανε: “Είναι στο στόχαστρο από την αντιπολίτευση, όχι από τους θεσμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο εκδίδει μια έκθεση για το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο τελικός αξιολογητής του τι συμβαίνει στο κράτος δικαίου στη χώρα μας. Και η έκθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παρουσιάζει η αντιπολίτευση” .

Για τους πλειστηριασμούς δήλωσε πως όλο το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και «είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική».

Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει» και πως οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τα λεγόμενα funds και με τις τράπεζες.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δήλωσε πως δεν το βλέπει και σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα και το πλαίσιο είναι ίδιο.

“Πλειστηριασμοί βέβαια και γίνονταν και γίνονται, και αφορούν περιπτώσεις όπου δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να ισχυρίζονται ότι 25.000 πλειστηριασμοί είναι πολλοί ή λίγοι, όταν κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι δήθεν κάνει πλειστηριασμούς τους οποίους νομοθέτησε η προηγούμενη”, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play