Απορρίφθηκε ξανά από την αστυνομία της Στοκχόλμης αίτηση καψίματος του Κορανίου
Πηγή: Zarnews
Μια αίτηση για κάψιμο κορανίου έξω από την πρεσβεία του Ιράκ στη Στοκχόλμη εξετάστηκε και απορρίφθηκε από την αστυνομία την Πέμπτη, καθώς η ένταση με την Τουρκία σχετικά με την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμένει υψηλή.
Η αστυνομία της Στοκχόλμης αρνήθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το κάψιμο Κορανίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, μετέδωσε την Πέμπτη η SVT Nyheter.
«Η απόφαση δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι η διαμαρτυρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη τρομοκρατική απειλή για τη Σουηδία», ανακοίνωσε το τηλεοπτικό κανάλι.
«Συνολικά, η Υπηρεσία Ασφαλείας πιστεύει ότι το κάψιμο του Κορανίου από μόνο του έχει αυξήσει, και μπορεί να αυξήσει στο μέλλον, την απειλή επιθέσεων κατά της Σουηδίας και των σουηδικών συμφερόντων βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η απόφαση της αστυνομίας, η οποία ελήφθη σε συνεννόηση με τη σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας, γνωστή ως Säpo.
«Είχαμε φυσικά διάλογο με τη Säpo πριν λάβουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Ola Österling, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Στοκχόλμης.
Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει προειδοποιήσει ότι οι απειλές για επιθέσεις εναντίον της Σουηδίας έχουν αυξηθεί από τότε που ο ακροδεξιός ακτιβιστής Rasmus Paludan έκαψε ένα Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία τον Ιανουάριο, προκαλώντας οργή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο.
«Οι αντιδράσεις μετά το κάψιμο του Κορανίου τον Ιανουάριο πήραν μεγάλη έκταση», έγραψε η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας στον ιστότοπό της, επισημαίνοντας ως αποτέλεσμα την «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο εξωτερικό».
Ωστόσο, σε μια χώρα που παραδοσιακά απολαμβάνει υψηλό βαθμό ελευθερίας της έκφρασης, αυτή η απαγόρευση προκάλεσε αναστάτωση σε όσους υποστηρίζουν την απόλυτη ελευθερία του λόγου.
«Μια ξένη χώρα δεν μπορεί να έρθει και να πει σε μια άλλη χώρα πώς να αλλάξει τους νόμους της. Ειδικά όταν αυτό αποδυναμώνει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι», δήλωσε στη EURACTIV η σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Evin Incir.
Άλλοι, όπως ο δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης Nils Funcke, άσκησαν έντονη κριτική στην άρνηση της αστυνομίας να χορηγήσει άδεια.
«Δεν νομίζω ότι αρκεί η αναφορά σε μια γενική απειλή για τη Σουηδία για να αρνηθεί σε έναν πολίτη την άσκηση των δημοκρατικών του δικαιωμάτων. Εάν αυτό γίνει η κατευθυντήρια αρχή, θα υπάρξουν λιγότερες διαδηλώσεις στο μέλλον», δήλωσε ο Funcke στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας