Από εξαγωγέας ενέργειας για 42 χρόνια, η Γαλλία μετατράπηκε σε εισαγωγέα
Πηγή: Alternatives Economiques
Ο διαχειριστής του γαλλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, RTE, ανακοίνωσε την Πέμπτη (16 Φεβρουαρίου) ότι μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ως εξαγωγέας ενέργειας, η Γαλλία έγινε χώρα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, μια αλλαγή που έχει σημαντικές συνέπειες στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Το 2022, όπως κάθε ευρωπαϊκή χώρα, η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας, λόγω της μείωσης της διάθεσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η κατάσταση στη Γαλλία επιδεινώθηκε περαιτέρω από δύο πρόσθετους παράγοντες: τη μη διαθεσιμότητα του πυρηνικού στόλου της χώρας για σχεδόν το μισό έτος και τους περιορισμούς στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκαν από την καλοκαιρινή ξηρασία.
Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία αναγκάστηκε να κάνει μαζικές εισαγωγές από τους ευρωπαίους γείτονες για να αντισταθμίσει τη μειωμένη παραγωγή της. Αυτό ήταν αρκετό για να αντιστραφεί το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών της Γαλλίας, δήλωσε ο Thomas Veyrenc, επικεφαλής στρατηγικής της RTE, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (16 Φεβρουαρίου).
Η κατάσταση είναι σχεδόν πρωτοφανής, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 1980.
Αρνητικό ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας
Το 2022, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας ήταν 445,2 τεραβατώρες (TWh), μειωμένη κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2021 και η χαμηλότερη παραγωγή από το 1992, σύμφωνα με την RTE.
Πράγματι, διάφορα προβλήματα έχουν επηρεάσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.
Για παράδειγμα, ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας, ο οποίος κανονικά αντιπροσωπεύει το 50-70% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, δεν λειτούργησε σωστά πέρυσι.
Η πανδημία καθυστέρησε επίσης το πρόγραμμα συντήρησης των αντιδραστήρων της και ορισμένοι αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ισχυρών, είχαν υποστεί προβλήματα φθοράς, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο λειτουργικοί από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
La production nucléaire est à 73% de ses capacités maximales. pic.twitter.com/q2pzA2rmPj
— EnergieBot (@energiebot) February 16, 2023
Το ποσοστό μη διαθεσιμότητας των αντιδραστήρων ξεπέρασε έτσι το 46% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του έτους, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.
Σήμερα, ο στόλος έχει φθάσει και πάλι σε σημαντικό ρυθμό παραγωγής, πολύ πάνω από το 2022, με τους 43 από τους 56 αντιδραστήρες μας να λειτουργούν στα μέσα Φεβρουαρίου.
«Η πορεία επαναλειτουργίας των αντιδραστήρων είναι ακριβώς σύμφωνη με τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Thomas Veyrenc.
Το 2023, ωστόσο, η παραγωγή θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2021.
Εν τω μεταξύ, η υδροηλεκτρική παραγωγή έφθασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο 49,6 TWh. Τέτοιο νούμερο είχε να παρατηρηθεί από το 1976, που ήταν ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ με αποτέλεσμα την εξαιρετική ξηρασία το καλοκαίρι.
Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας αντιστάθμισε κάπως το γεγονός αυτό, αλλά οι εισαγωγές επηρέασαν κυρίως το ισοζύγιο.
Γείτονες και στήριξη της αγοράς
Για να σταθεροποιήσει το δίκτυό της και να αποφύγει τις ελλείψεις, η Γαλλία βασίστηκε στη στήριξη των ευρωπαίων γειτόνων της. Οι εισαγωγές ανήλθαν έτσι σε 16,5 TWh, αντιστρέφοντας το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, το οποίο είναι συνήθως θετικό για τη Γαλλία.
Συγκριτικά, η Γαλλία είχε εξάγει περισσότερες από 43 TWh το 2021, επισημαίνει η RTE.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών -που αντιστοιχούν στο 60% του αρνητικού ισοζυγίου- συγκεντρώθηκε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, στο αποκορύφωμα των προβλημάτων του πυρηνικού στόλου και όταν οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας δεν είχαν ακόμη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Έκτοτε, η RTE παρατήρησε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του έτους ήταν κατά 4,2% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2019, φθάνοντας σε επίπεδο κοντά σε εκείνο των ετών COVID – κυρίως του 2020.
Επιπλέον, ο Veyrenc δήλωσε τη σημασία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτή την περίοδο αναταραχής σχετικά με το ρόλο της λόγω της εκτίναξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
«Το σύστημα διασύνδεσης που υποστηρίζεται από τη βραχυπρόθεσμη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε άμεση αντιστροφή των ροών που διατηρούν την απόδοση του συστήματος», δήλωσε.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι, όπως και πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς, τα κράτη μέλη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η RTE υποστηρίζει την αναθεώρηση της λειτουργίας της για τη «σταθεροποίηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ως αποτέλεσμα αυτής της αναταραχής, ο λογαριασμός ενέργειας της Γαλλίας εξακολουθεί να αναμένεται να αυξηθεί στα 115 δισ. ευρώ, λόγω της μέσης βραχυπρόθεσμης τιμής spot 276 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) το 2022, έναντι 109 ευρώ/MWh το 2021.
Μεταξύ 2010 και 2019, ο λογαριασμός δεν ξεπέρασε ποτέ τα 80 δισ. ευρώ.
Ένας τόσο υψηλός λογαριασμός οφειλόταν κυρίως στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ιδίως υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), και όχι στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα έτη, αλλά εξακολουθούσαν να αντιστοιχούν μόνο σε 7 δισ. ευρώ.
Πηγή: EURACTIV.fr, (Paul Messad )
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας