Ο Μακρόν προωθεί θεσμικά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Ολοκληρώθηκε η πέμπτη ημέρα διαμαρτυριών για την επιχειρούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Η συμμετοχή ήταν υψηλή, αλλά ο κεντρώος πολιτικός έχει εξασφαλίσει την συνδρομή των δεξιών Ρεπουμπλικάνων στην Εθνοσυνέλευση.
Πράγματι, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι τόνισαν ότι πιθανότατα θα καταλήξουν να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δίνοντας στο κόμμα του Μακρόν αρκετή υποστήριξη για να αποφύγει τη χρήση αμφιλεγόμενων διατάξεων για να παρακάμψει μια ψηφοφορία.
Στο απεργιακό μέρος της ημέρας, οι πρώτες πορείες διαδηλωτών ξεκίνησαν για πέμπτη ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της κυβέρνησης, την εξέταση του οποίου η Εθνοσυνέλευση πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα.
Τα συνδικάτα, ενωμένα απέναντι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, παρουσιάζουν αυτό το νέο στάδιο κινητοποίησης ως το τελευταίο μήνυμα που απευθύνεται στην εκτελεστική εξουσία πριν από τις αρχές Μαρτίου, οπότε διατυπώνονται προειδοποιήσεις για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Για τις αρχές Μαρτίου έδωσε ραντεβού στους δρόμους και το ιστορικό και ηγετικό στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν – Λυκ Μελανσόν. Έως τότε, προβλέπεται μια κοινωνική εκεχειρία δύο εβδομάδων λόγω των σχολικών διακοπών.
Η συμμετοχή ήταν σημαντική, αλλά η κινητοποίηση των εργαζομένων δεν έχει φθάσει ακόμη στα επιθυμητά από τα συνδικάτα επίπεδα.
Τα συνδικάτα, που υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των Γάλλων σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, καταγγέλλουν ιδιαίτερα το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταθέσει την νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, αλλαγή που αντιστοιχεί στο άρθρο 7 της μεταρρύθμισης.
Μετά από μιάμιση εβδομάδα πολύ θυελλωδών συζητήσεων στη Συνέλευση, συζητήθηκαν μόνο τα πρώτα άρθρα μιας μεταρρύθμισης που αποτελείται από συνολικά είκοσι άρθρα. Η πλειοψηφία Μακρόν είναι αποφασισμένη πάντως να «περάσει» την μεταρρύθμιση. «Πιστεύουμε ότι έχουμε την πλειοψηφία σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά για να το δείξουμε αυτό, πρέπει να ψηφίσουμε και να άρουμε την παρεμπόδιση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ. «Αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη καθώς έχουμε ένα σύστημα που είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό, από όποια πλευρά κι αν το δεις».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας