«Η Ρωσία ένα βήμα από την δικτατορία»

«Η Ρωσία ένα βήμα από την δικτατορία»

Πηγή: Αρχείου/The Swedish Institute of International Affairs - Utrikespolitiska institutet

Η Ρωσία είναι πλέον ένα βήμα από το να μετατραπεί σε χώρα με ανοιχτή δικτατορική εκτροπή. 

Η Ρωσία είναι πλέον ένα βήμα από το να μετατραπεί σε χώρα με ανοιχτή δικτατορική εκτροπή. Όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο πιο αυταρχικό θα γίνεται το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Νικολάι Ριμπάκοφ, επικεφαλής του μοναδικού νόμιμου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ρωσίας, του Ενωμένου Ρωσικού Δημοκρατικού Κόμματος, στο πανευρωπαικό ενημερωτικό δίκτυο Euractiv.

«Είμαστε πολύ κοντά στη δικτατορία, αλλά είμαστε ακόμα στο στάδιο του αυταρχισμού. Ωστόσο, όσο περισσότερο διαρκούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, τόσο πιο αυταρχική θα γίνει η χώρα», δήλωσε ο Ριμπάκοφ, στις εγκαταστάσεις του κόμματος στην Μόσχα. Ο Ριμπάκοφ ηγείται του μοναδικού κόμματος που αντιτίθεται δημοσίως στη στρατιωτική εκστρατεία, μια στάση που έχει διατηρήσει από τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας το 1994.

«Υπάρχει πολλή αρνητικότητα στη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Είναι μια εποχή μίσους και περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή. Η προπαγάνδα του Στάλιν ενισχύεται. Πέρυσι, πολλοί άνθρωποι έδειξαν έτοιμοι να θυσιάσουν τις ζωές άλλων στο όνομα μιας λεγόμενης νίκης», συμπλήρωσε ο Ριμπάκοφ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους δώδεκα μήνες», αλλά η στρατιωτική επέμβαση έχει επιδεινώσει «τις υπάρχουσες αντιδυτικές και απομονωτικές τάσεις».

«Υπήρξε μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από αυτή τη σπείρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά πολύ γρήγορα χαθήκαμε και ο κυνισμός υπερίσχυσε της συμπόνιας στην πολιτική και γρήγορα επιστρέψαμε στο δόγμα των μπολσεβίκων ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», εξήγησε ο Ριμπάκοφ. Το αποτέλεσμα είναι ένα προεδρικό Σύνταγμα, ένα πολιτικό σύστημα χωρίς διάκριση εξουσιών και περιθωριοποίηση του λαού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το πιο επικίνδυνο, πιστεύει,  «είναι ότι ο ειρηνικός και δημοκρατικός μηχανισμός για τη μεταβίβαση της εξουσίας έχει μειωθεί στο τίποτα. Όταν όλα εξαρτώνται από ένα άτομο, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, ακόμη περισσότερο στην παρούσα κατάσταση».

Ο Ριμπάκοφ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «βυθίζει τη χώρα όλο και περισσότερο σε ένα τέλμα από το οποίο είναι απαραίτητο να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Για όσους λένε ότι ο κ. Πούτιν τα εφηύρε όλα αυτά, ότι είναι υπεύθυνος για όλα και ότι αν φύγει, οι γαλάζιοι ουρανοί θα επιστρέψουν μέσα σε μια νύχτα […] και θα είμαστε όλοι χαρούμενοι: αυτό το δεν ισχύει. Θα μπορούσαν να προκύψουν πιο δύσκολες στιγμές», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας ο Ριμπάκοφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play