Η ΕΕ και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η ΕΕ και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Πηγή: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει μια ad hoc ομάδα την Τετάρτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει μια ad hoc ομάδα την Τετάρτη, με αποκλειστικό σκοπό να διερευνήσει πώς τα δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η σουηδική κυβέρνηση που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία αναφέρει ότι «η εντολή είναι πρώτον να βοηθήσουμε στη χαρτογράφηση των κεφαλαίων που έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, δεύτερον, να καθορίσουμε πώς θα προχωρήσουμε νόμιμα για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια».

Δεν υπάρχει σχέδιο σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα θεσπιστούν οι κατάλληλες νομικές διαδικασίες, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, οι Ρώσοι φορολογούμενοι θα πρέπει να βοηθήσουν με το κόστος των απαραίτητων εργασιών ανοικοδόμησης στην Ουκρανία.

Επικεφαλής της ad hoc ομάδας θα είναι ο Anders Ahnlid, ο οποίος είναι επικεφαλής του National Board of Trade, μιας σουηδικής κυβερνητικής υπηρεσίας.

Τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, θα είναι μεταξύ των κύριων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Anders Ahnlid.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play