Ο Μπορέλ στο πλευρό της Μολδαβίας

Ο  Μπορέλ στο πλευρό της Μολδαβίας

Πηγή: AP Photo/Jean-Francois Badias

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ η Μολδαβία τελεί υπό την πίεση της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Την ανησυχία της Μολδαβίας για ρωσικό σχέδιο ανατροπής συμμερίζεται ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ένωσης για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα, ο Ζ. Μπορέλ τόνισε πως η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει «σαμποτέρ που έχουν υποβληθεί σε στρατιωτική εκπαίδευση και είναι μεταμφιεσμένοι σε πολίτες» για να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στην Μολδαβία.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ η Μολδαβία τελεί υπό την πίεση της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος ήταν, κατά τις μαρτυρίες, φανερά προβληματισμένος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ξένους πράκτορες για να ανατρέψει τους ηγέτες της χώρας της και να την εμποδίσει να ενταχθεί στην ΕΕ. Τα σχόλια της Μάγιας Σάντου έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είχε αποκαλύψει ένα ρωσικό σχέδιο πληροφοριών « για την καταστροφή της Μολδαβίας».

Τους τελευταίους μήνες, η πρόεδρος της Μολδαβίας έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τις προθέσεις της Μόσχας απέναντι στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Το Κισινάου περιέγραψε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της φιλοδυτικής γραμμής της κυβέρνησης ως μέρος μιας εκστρατείας που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο για την αποσταθεροποίηση της νόμιμης κυβέρνησης.

«Μέσω βίαιων ενεργειών μεταμφιεσμένων σε διαμαρτυρίες από τη λεγόμενη αντιπολίτευση, η αλλαγή εξουσίας στο Κισινάου θα εξαναγκαζόταν να τεθεί στο περιθώριο», δήλωσε η Μάγια Σάντου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχέδια, που παρέχονται στη Μολδαβία από την Ουκρανία, θα περιλάμβαναν ξένους από τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, τη Λευκορωσία και τη Σερβία, οι οποίοι θα εισέρχονταν στο μολδαβικό έδαφος για να πραγματοποιήσουν ανατρεπτικές ενέργειες και να προσπαθήσουν να πυροδοτήσουν διαμαρτυρίες με στόχο «να μετατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση σε μια μορφή παράνομης κυβέρνησης που ελέγχεται από τη Ρωσία. Ομοσπονδία», εξήγησε η πρόεδρος της Μολδαβίας.

Για την Μ. Σάντου, η Ρωσία επιδιώκει «να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη, να αντικαταστήσει τη νόμιμη εξουσία του Κισινάου με μια παράνομη εξουσία που θα έθεσε τη Μολδαβία στην διάθεση της Ρωσίας προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να επιφέρει βία στη Μολδαβία δεν θα ευοδωθούν. Βασικός μας στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών και του κράτους. Στόχος μας είναι η ειρήνη και η δημόσια τάξη στη χώρα», συμπλήρωσε η Μ. Σάντου στη συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play