Για την τουρκική αντιπολίτευση μετά τον σεισμό
Πηγή: ethnos.gr/reuters
Οι σεισμοί αφήνουν πίσω ένα θλιβερό κατάλογο νεκρών, που μάλλον θα ξεπεράσει τα εκατό χιλιάδες θύματα. Το κύριο πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται προς τον πρόεδρο Ερντογάν και το κυβερνών ΑΚΡ, αλλά το ζήτημα δεν μπορεί παρά να αφορά και την εξακομματική αντιπολίτευση, που παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, διασπασμένη, «πολυφωνική».
Η διασπασμένη πολιτική αντιπολίτευση της Τουρκίας βρήκε κοινή έκφραση στο κοινό σχήμα της «εξάδας», των έξι αντιπολιτευτικών κομμάτων. Ο καταστροφικός «δίδυμος» σεισμός καθυστερεί ήδη τις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης του υποψηφίου.
Πηγές του κυβερνώντος κόμματος εικάζουν τώρα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα καθυστερήσει τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου λόγω ακριβώς της χειρότερης καταστροφής της σύγχρονης Τουρκίας.
Οι έξι κομματικοί σχηματισμοί αδυνατούν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις καλούνται να πιεστούν περισσότερο λόγω της τραγωδίας, αλλά και λόγω της κήρυξης της Χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνακόλουθης αύξησης των αρμοδιοτήτων του Ερντογάν.
Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας της εσωτερικής οργάνωσης και έκφρασης της «εξάδας». Ο επικεφαλής Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιβεβαιώνει τη φήμη του και ασκεί μια αρκετά ήπια και χαλαρή αντιπολίτευση στον Ερντογάν. Το άλλο «ηγετικό» πρόσωπο της αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του εθνικιστικού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ υποσηρίζει, αντί του Κιλιτσντάρογλου, τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρεμ Ιμάμογλου, χωρίς, ωστόσο, να πιέζει τις εξελίξεις προς μια δυναμική διεκδίκηση μιας νέας ηγεσίας.
Έτσι όμως, η αντιπολιτευτική «εξάδα» εμφανίζεται μάλλον υποτονική στο τεράστιο έργο που πρέπει να επωμιστεί ως αντιπολιτευτική δύναμη. «Βραχυκυκλωμένη» γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού και πιασμένη στην παγίδα της οργανωτικής χαλαρότητας, η «εξάδα» δεν καταφέρνει να επιδείξει τον απαιτούμενο δυναμισμό.
Το σχόλιο σας