«Τα μαθήματα από το λευκό κινεζικό μπαλόνι»
Πηγή: Reuters/Διαδίκτυο
Το σχετικό αφιέρωμα με Αμερικανούς ιδιώτες φιλοξενείται στο γαλλικό περιοδικό πολιτικής, δημοσιογραφίας και θεωρίας Le Point, με τη βοήθεια ενός Αμερικανού και ενός Γάλλου ειδικών της ιστορίας και του εξοπλισμού των αερόπλοιων, όπως είναι το κινεζικό μπαλόνι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν, μέσω πυραύλου που εκτοξεύθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-22, ένα ύποπτο κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε πετάξει πάνω από αμερικανικό έδαφος.
«Η πτώση του μπαλονιού πάνω από το νερό δεν ήταν μόνο η ασφαλέστερη επιλογή, αλλά και αυτή που επέτρεπε (…) να αναλύσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο κινεζικός στρατός», εξήγησε ο ηγέτης των εκλεγμένων Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.
Ωστόσο, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, η βολή ενός πυραύλου μπορεί να έχει εξατμίσει πολλά βασικά στοιχεία.
Εγκαινιάστηκε από τον γαλλικό στρατό το πολύ μακρινό 1794 στη μάχη του Fleurus, η χρήση μπαλονιών σήμερα από τον στρατό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Αλλά φέρνει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κατασκοπευτικά εργαλεία. Πάντα τοποθετημένος σε χαμηλή τροχιά, μεταξύ 300 και 600 km υψόμετρο, ένας κατασκοπευτικός δορυφόρος, ένα μπαλόνι, μπορεί σίγουρα να τραβήξει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και να καταγράψει τηλεπικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων, αλλά πρέπει να κάνει τον περίπλου της Γης πριν από ένα νέο πέρασμα, δύο ώρες αργότερα. Παραμένει στη θέση του για αρκετά χρόνια, σε τροχιά, αλλά κατασκοπεύει σε διακεκομμένες γραμμές.
Το μπαλόνι, από την πλευρά του, μπορεί να αιωρείται για αρκετές ημέρες μεταξύ 15 και 45 km πάνω από τον στόχο του, πριν μεταφερθεί από τους ανέμους πάνω από άλλη περιοχή.
Μπορεί επίσης να λαμβάνει κύματα από κεραίες ρελέ κινητής τηλεφωνίας ή τοπικά ραδιοφωνικά συστήματα, τα οποία δεν μεταφέρονται στο διάστημα. Αυτό καθιστά δυνατή, για παράδειγμα, την ουσιαστική αναδόμηση της ζωής μιας αμερικανικής πυρηνικής βάσης, σημειώνοντας τις ερμηνείες ορισμένων κινητών τηλεφώνων και τις κορυφές στην ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα, που συχνά αντικατοπτρίζουν την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου γεγονότος, όπως η περιοδική συντήρηση σιλό πυραύλων ή επίσκεψη από ανώτερη αρχή.
Ο κινεζικός στρατός μπορεί επίσης να συλλέξει πληροφορίες για τους στρατιώτες που εργάζονται εκεί, πιθανώς. Η Ρωσία το έκανε με στρατιώτες του ΝΑΤΟ που είχαν αναπτυχθεί στις χώρες της Βαλτικής ή με Ουκρανούς.
«Αυτό το μπαλόνι δείχνει ότι οι δυτικοί στρατοί πρέπει να ξαναμάθουν πώς να χρησιμοποιούν παλιά εργαλεία, ενημερωμένα με τις τεχνολογίες του 2023», εξηγεί ο Ζαν-Μπατίστ Κόλας, σύμβουλος του γενικού αντιπροσώπου για τα εξοπλιστικά, σύμφωνα με τον οποίο το Πεκίνο ήταν πολύ καλά σε θέση να το στείλει. αερόστατο για να δοκιμάσει τις αμερικανικές δυνατότητες ανίχνευσης ραντάρ και να προσεγγίσει από κοντά ένα μαχητικό F-22 stealth, το μοντέλο που εκτόξευσε τον πύραυλο
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας