Το πολιτικό καλλιτέχνημα Καραμανλή και η ύβρις Τσίπρα

Το πολιτικό καλλιτέχνημα Καραμανλή και η ύβρις Τσίπρα

Πηγή: Αρχείου

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί συνάμα και πολιτική ύβρι, με την αρχαιοελληνική του όρου έννοια, για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, εδώ και μισό αιώνα, στήριξαν και στηρίζουν τις μεγάλες δημοκρατικές και θεσμικές τομές στον τόπο μας

Επιχειρώντας να εκφράσει πυκνά την ειρηνική και αναίμακτη μετάβαση που πέτυχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, ο Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής ελληνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αναφορές στο μαρξιστικό υπόδειγμα, χρησιμοποιεί τον όρο «πολιτικό καλλιτέχνημα». Και πράγματι, ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να εξασφαλίσει για τον ελληνικό λαό το βελούδινο πέρασμα από την ολοκληρωτική δικτατορία των συνταγματαρχών στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Έκτοτε, η Νέα Δημοκρατία και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής θέσπισαν και εγγυήθηκαν όλες τις μεγάλες θεσμικές τομές που καθιστούν την δημοκρατία μας μια σύγχρονη, φιλελεύθερη και συνταγματικά οργανωμένη πολιτεία. Η δημοκρατία στερεώθηκε σε γερά συνταγματικά θεμέλια, το πολιτειακό ζήτημα επιλύθηκε παραδειγματικά, το γλωσσικό ζήτημα διευθετήθηκε, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πατρίδας μας έγινε πιο ισχυρός όσο ποτέ στο παρελθόν.

Όλες αυτές οι μεγάλες, όσο και επώδυνες επιλογές, που καθόρισαν τον εθνικό και δημοκρατικό μας οδοδείκτη, έφεραν και φέρουν την συγκατάθεση και την συναίνεση του ελληνικού λαού, τον οποίο, άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία συμβουλεύθηκαν πάντοτε πριν από κάθε μεγάλη απόφαση για το παρόν και το μέλλον της Χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκπλήσσει δυσάρεστα, λοιπόν, όταν υποστηρίζει σε όλους τους τόνους, συνήθως στους πιο υψηλούς, ότι το βασικό διακύβευμα της ερχόμενης αναμέτρησης είναι το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Δημοκρατία». Ισχυρίζεται δηλαδή ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπονομεύει την δημοκρατία, αποτελεί ευθεία απειλή για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, που το κυβερνών κόμμα εγγυήθηκε, πρώτο από όλα, στον τόπο.

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί συνάμα και πολιτική ύβρι, με την αρχαιοελληνική του όρου έννοια, για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, εδώ και μισό αιώνα, στήριξαν και στηρίζουν τις μεγάλες δημοκρατικές και θεσμικές τομές στον τόπο μας. Η απάντηση στην χονδροειδή στρέβλωση έρχεται από τον κ. Κώστα Καραμανλή, βουλευτή Σερρών της ΝΔ. Η αποκατάσταση της συλλογικής δημοκρατικής μνήμης απέναντι στην πρωτόφαντη ύβρι Τρίπρα είναι λιτή και περιεκτική. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στηλιτεύει τον λαϊκισμό του Α. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη πως το κυβερνών κόμμα εγγυήθηκε και εγγυάται την δημοκρατία στον τόπο, αντιμετώπισε με υποδειγματικό τρόπο το πολιτειακό, πρωτοστάτησε στην επίλυση του γλωσσικού, εξασφάλισε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Χώρας, και πρωταγωνίστησε σε αυτήν την πενηντάχρονη, την μακροβιότερη περίοδο ομαλού κοινοβουλευτικού βίου στον τόπο.

Η μεγάλη δημοκρατική απρέπεια του κ. Τσίπρα είναι ασύμβατη, άλλωστε, όχι μόνον με τον φιλελεύθερο χώρο, αλλά και με την πολιτική παράδοση ενός κομματικού χώρου, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκφράσει. Πρόκειται για την αριστερά των θεσμών και του Κοινοβουλίου, την δημοκρατική ανανεωτική αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Οι δύο άνδρες, πρόσωπα αναφοράς της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς στην Χώρα μας, προσέρχονταν στον δημόσιο διάλογο με όρους πολιτικής ευπρέπειας και κατέθεταν προγραμματικές θέσεις και επιχειρήματα. Η αντιδογματική αριστερά δεν διανοήθηκε ποτέ να προσφύγει σε πολιτικές ύβρεις, όπως αυτήν που εκστομίζει και διακινεί αλόγιστα σε πλατείες και σε στάδια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play