Σενάρια αναβολής των τουρκικών εκλογών – Τι σημαίνει για την Ελλάδα [vid]

Σενάρια αναβολής των τουρκικών εκλογών – Τι σημαίνει για την Ελλάδα [vid]

Πηγή: Αρχείου

Η καταστροφή λόγω των σεισμών, αλλά και η πιθανή αναβολή των εκλογών στην Τουρκία, επηρεάζει και τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Η καταστροφική κλίμακα του σεισμού της Δευτέρας στη νότια Τουρκία παρουσιάζει «σημαντικές δυσκολίες» για τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, στην πρώτη ένδειξη ότι οι αρχές μπορεί να εξετάζουν να αναβάλουν τις εκλογές.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας. Είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού να ανήλθε στην εξουσία.

«Τεράστια η υλικοτεχνική πρόκληση» για τη διεξαγωγή εκλογών

Όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».

Είπε πως το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Δύσκολο να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου

«Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου».

Ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι επικρίσεις για την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας στον σεισμό αυξάνονται, με επιζώντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή προσπάθεια αρωγής.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.

Οι επικρίσεις για την απόκριση στον σεισμό του 1999, κατά τον οποίο 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση της υποστήριξης για την τότε κυβέρνηση, που βοήθησε στον θρίαμβο του AKP το 2002.

«Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023», ανέφερε ο Ντουντάρ σε ένα βίντεο στο Twitter. «Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια».

Τουρκάλα παρουσιάστρια ξέσπασε για τον φονικό σεισμό & παραιτήθηκε

Η Ντιλάρα Γκοντέρ, εμφανώς οργισμένη με αφορμή τις άδειες που δόθηκαν για την κατασκευή των κτιρίων, ξέσπασε την ώρα που είχε καλεσμένο και άρχισε να λέει ότι για την καταστροφή δεν φταίει η μοίρα και ο σεισμός αλλά όσοι κατασκεύασαν τα κτίρια, όσοι έδωσαν άδειες, όσοι και την ενέκριναν καθώς και οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Το ξέσπασμα της Γκοντέρ σημειώθηκε όταν ο καλεσμένος της γεωλόγος – μηχανικός Ζιγεντίν Τσακίρ είπε ότι καλό θα ήταν να μάθουμε ορισμένα πράγματα για τον σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εγκλωβισμένους. Τότε η παρουσιάστρια άρχισε να του φωνάζει και να τον ρωτάει εάν ο σεισμός του 1999 – και αυτός άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς – δεν αποτέλεσε μάθημα για την Τουρκία. «Κοιτάξτε πώς θάφτηκαν οι άνθρωποι. Ποιος φταίει για αυτό, η μοίρα, η φύση; Όχι. Το ξαναλέω, οι υπεύθυνοι είναι οι μηχανικοί, η κατασκευαστική και αυτός που έδωσε την έγκριση», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες μετά η Ντιλάρα Γκοντέρ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι παραιτείται. «Είναι δύσκολο να γράψεις, παραιτούμαι! Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τη Ciner Media Group για την ευκαιρία που μου προσέφερε μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σεισμός στην Τουρκία: Θρήνος για τη μαθητική ομάδα βόλεϊ από την Αμμόχωστο

12-5-1024×485 Στους 16 ανέρχονται οι νεκροί – ανάμεσά τους και παιδιά – από το ταξίδι της ομάδας βόλεϊ μαθητών από την Αμμόχωστο, που βρέθηκαν κάτω από ερείπια του ξενοδοχείου Isias στην πόλη Αντιγιαμάν στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό. Στο ξενοδοχείο διέμενε ομάδα των 39 ατόμων.

Από την αποστολή 24 ήταν τα παιδιά, 10 οι γονείς συνοδοί και ένας προπονητής βόλεϊ, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το επταώροφο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν τα παιδιά, μαζί με γονείς καθηγητές από το Turkish Maarif College της Αμμοχώστου, κατέρρευσε από τον σεισμό. Τέσσερα άτομα της ομάδας κατάφεραν να βγουν από τα ερείπια μόνα τους, αμέσως μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Η μικρότερη εκ των μαθητών (αγοριών και κοριτσιών) που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι 14 ετών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πολίτη», στις 03.30 τα ξημερώματα έφτασε στο αεροδρόμιο Τύμπου ειδική πτήση από το Αντίγιαμαν της Τουρκίας με τις πρώτες δέκα σορούς των μελών της τουρκοκυπριακής αποστολής βόλεϊ από την Αμμόχωστο. Πρόκειται για επτά μαθητές, δύο δασκάλους και έναν γονιό.

Πρόκειται για τις σορούς των: Ιμπραχίμ Γιακούλα (βοηθός διευθυντής), Παμίρ Κορουκλού (εκπαιδευτικός – προπονητής), η μητέρα Ντουϊγκού Μπαλσόι Καλαϊτζί και οι μαθητές: Φικρί Αρκάρ (αγόρι), Ντονούκ Ακίν (αγόρι), Αλπ Ακίν (αγόρι – αδερφός του Ντονούκ), Οζγκιούρ Ιτσμέ (αγόρι), Λαβίν Καλαϊτζί (η κόρη της Ντουϊγκού), Ελβίν Τσιαβντίρ (κορίτσι), Καγιάν Σελίμ Ις (αγόρι).

Στο αεροδρόμιο πλήθος κόσμου περίμενε τις σορούς των θυμάτων, όχι μόνοι οι οικογένειες και οι συγγενείς τους, αλλά και εκπρόσωποι αθλητικών οργανώσεων και πολλοί παίκτες βόλεϊ, καθώς και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί.

Ανατριχίλα προκαλεί το βίντεο από την Τουρκία, που βλέπει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, και αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ένταση αλλά και τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού που συγκλόνισε τη χώρα.

Το βίντεο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σείστηκε για 70 δευτερόλεπτα η γη.

Τα αυτοκίνητα κουνούνται σαν ψεύτικα, όπως και ένα κτίσμα που υπάρχει στο σημείο. Η καταγραφή σταματά απότομα, καθώς τα τελευταία δευτερόλεπτα η δόνηση γίνεται ακόμα πιο έντονη, με αποτέλεσμα να πέσει η κάμερα και να σπάσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play