Για τις αντιδράσεις στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

Για τις αντιδράσεις στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

Πηγή: AP Photo/Olivier Matthys

Αντιμέτωπη με μια τέταρτη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκεται η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν.

Αντιμέτωπη με μια τέταρτη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκεται η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν. Ο φιλελεύθερος πολιτικός θέλει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, μετά από πολλά χρόνια, αλλά συναντά έντονες αντιδράσεις. Οι συνθήκες είναι ώριμες, ιδίως συγκριτικά με ό,τι ισχύει με τα συνταξιοδοτικά συστήματα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να εγκρίνει μια νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εντός του 2023. Από τα 62 έτη που ισχύει σήμερα, η νέα ηλικία για την συνταξιοδότησε πρόκειται να ανεβεί κατά δύο έτη, φθάνοντας έτσι τα 64 χρόνια. θα μπορούσε να ωθηθεί πίσω στα 64 ή 65.

Οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι οργανώσεις των εργαζομένων καλούν σε κινητοποιήσεις, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των κομμάτων της αριστεράς.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να κριθούν μάλλον ασύμμετρες και υπερβολικές. Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης όπου οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λειτουργία των συνταξιοδοτικών συστημάτων ποικίλλει ευρέως. Ανάλογα με τη χώρα, χρησιμοποιούνται διαφορετικά κριτήρια για τον υπολογισμό της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Αυστρία, οι γυναίκες μπορούν, για παράδειγμα, να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τους άνδρες. Πολλές χώρες έχουν επίσης δει αυτό το όριο να εξελίσσεται σταδιακά μέσα σε αρκετά χρόνια για την εναρμόνιση των συστημάτων και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 ή  ακόμη και στα 67 έτη.

Έτσι, στην Γερμανία, η νόμιμη ηλικία ορίζεται πλέον στα 67, αλλά το σύστημα αλλάζει. Αυξάνεται σταδιακά σε 67 από το 2012 έως το 2031, ξεκινώντας με άτομα που γεννήθηκαν το 1947. Η πρώτη αύξηση είναι ένας μήνας το χρόνο (65 σε 66) και η επόμενη σε δύο μήνες το χρόνο (66 έως 67).

Στην Κύπρο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φεύγουν αυτή τη στιγμή στα 65 τους. Όμως η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναθεωρείται κάθε 5 χρόνια, από το 2024 σύμφωνα με την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής κατά την περίοδο 2018-2023.

Στη χώρα μας, η νόμιμη ηλικία είναι μεταξύ 62 και 67 ετών, ανάλογα με τον αριθμό των ετών που συνεισφέρονται.

Τέλος, αλλού στην Ευρώπη, η ηλικία συνταξιοδότησης ορίζεται πλέον στα 66 έτη, όπως ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύντομα, όμως, θα αυξηθεί στα 67 ή ακόμα και στα 68 χρόνια.

Με αναφορές από: Euronews, Le Monde.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play