Μπορεί ο Πούτιν να κερδίσει;

Μπορεί ο Πούτιν να κερδίσει;

Πηγή: Αρχείου

Αναμένεται μια ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν η Ρωσία έχει διορθώσει σημαντικά ελαττώματα στην επιμελητεία και στον συντονισμό.

«Είμαι κακός και τρομακτικός με νύχια και δόντια», φέρεται να προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ντέιβιντ Κάμερον όταν ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός τον πίεσε για τη χρήση χημικών όπλων από τον σύμμαχο της Ρωσίας στη Συρία, Μπασάρ αλ Άσαντ, και συζήτησε πόσο μακριά ήταν η Ρωσία. ετοιμάστηκε να πάει.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κάμερον, Τζον Κάσον – που αναφέρεται σε ντοκιμαντέρ του BBC – ο Πούτιν εξήγησε ότι για να πετύχει κανείς στη Συρία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει βάρβαρες μεθόδους, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ. «Είμαι πρώην άνθρωπος της KGB», εξήγησε.

Οι παρατηρήσεις προφανώς ήταν μισές για αστεία, αλλά, όπως πάντα με τον ηγέτη της Ρωσίας, η απειλή ήταν ξεκάθαρη.

Και σίγουρα, ο Πούτιν έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τον φόβο ως όπλο στην προσπάθειά του να υποτάξει μια προκλητική Ουκρανία. Τα στρατεύματά του έχουν βάλει στόχο αμάχους και έχουν καταφύγει σε βασανιστήρια και βιασμούς. Όμως η νίκη του διέφυγε.

Τις επόμενες εβδομάδες, φαίνεται έτοιμος να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις στρατιωτικές του αποτυχίες με μια επίθεση στα τέλη του χειμώνα: πολύ πιθανόν με το να είναι ακόμα πιο τρομακτικός και να παλεύει με δόντια και νύχια, για να σώσει τη Ρωσία —και τον εαυτό του— από περαιτέρω ταπείνωση. Μπορεί όμως ο πρώην άνθρωπος της KGB να τα καταφέρει; Μπορεί ακόμη η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο της επιλογής του Πούτιν ενάντια στην Ουκρανία ενόψει της ηρωικής και ενωμένης αντίστασης των Ουκρανών;

Κατάλογος σφαλμάτων

Από την αρχή, ο πόλεμος σημαδεύτηκε από λανθασμένες εκτιμήσεις και λανθασμένους υπολογισμούς. Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του υποτίμησαν την ουκρανική αντίσταση, υπερεκτίμησαν τις ικανότητες των δικών τους δυνάμεων και δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κλίμακα της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που θα λάμβανε η Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά έθνη. Το Κίεβο δεν έπεσε μέσα σε λίγες μέρες – όπως σχεδίαζε το Κρεμλίνο – και οι δυνάμεις του Πούτιν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο απωθήθηκαν, με την Ουκρανία να ανακτά έως τον Νοέμβριο περισσότερο από το ήμισυ της επικράτειας που κατέλαβαν οι Ρώσοι τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής . Η Ρωσία έχει πλέον αναγκαστεί σε έναν δαπανηρό και παρατεταμένο συμβατικό πόλεμο, ένας πόλεμος που πυροδότησε σπάνια διαφωνία στο πολιτικό-στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και οδήγησε τις εσωτερικές διαμάχες του Κρεμλίνου να ξεχυθούν ανοιχτά.

Η μόνη νίκη που έχουν καταγράψει οι ρωσικές δυνάμεις εδώ και μήνες ήρθε τον Ιανουάριο, όταν οι Ουκρανοί αποχώρησαν από την πόλη εξόρυξης αλατιού Soledar στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Και τα σημάδια είναι ότι οι Ρώσοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας άλλης νίκης με τον Bakhmut, μόλις έξι μίλια νοτιοδυτικά του Soledar, που είναι πιθανό να πέσει στα χέρια τους σύντομα.

Αλλά καμία από αυτές τις αιματοβαμμένες νίκες δεν είναι κάτι περισσότερο από μια συμβολική επιτυχία, παρά τις υψηλές απώλειες που πιθανόν υπέστησαν και οι δύο πλευρές. Τακτικά καμία νίκη δεν είναι σημαντική — και ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ιδιωτικά ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy ίσως είχε καλύτερα να είχε αποσυρθεί νωρίτερα από το Soledar και από το Bakhmut τώρα, με τον ίδιο τρόπο που οι Ρώσοι τον Νοέμβριο κέρδισαν μια υποχώρηση από τη στρατιωτικά απελπιστική θέση τους στο Kherson.

Για μια πραγματική ανατροπή της στρατιωτικής τύχης της Ρωσίας, ο Πούτιν θα καταβάλει τις επόμενες εβδομάδες στις δυνάμεις του, που θα αναπληρώνονται από κινητοποιημένους εφέδρους και στρατεύσιμους, ξεκινώντας μια νέα μεγάλη επίθεση. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η επίθεση θα γίνει σοβαρά νωρίτερα από την άνοιξη. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov προειδοποίησε σε συνεντεύξεις τύπου τις τελευταίες ημέρες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει έως και 500.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στην κατεχόμενη Ουκρανία και κατά μήκος των συνόρων σε εφεδρεία έτοιμους για επίθεση. Λέει ότι μπορεί να ξεκινήσει σοβαρά γύρω από την πρώτη επέτειο του πολέμου αυτού του μήνα στις 24 Φεβρουαρίου.

Άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση, όταν έρθει, θα γίνει τον Μάρτιο — αλλά τουλάχιστον πριν από την άφιξη του Leopard 2 και άλλων δυτικών κύριων αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης πεζικού. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε τους Ουκρανούς το Σάββατο ότι η χώρα εισέρχεται σε μια «εποχή που ο κατακτητής ρίχνει όλο και περισσότερες δυνάμεις του για να σπάσει τις άμυνές μας».

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Ντονμπάς

Η πιθανή εστίαση των Ρώσων θα είναι στην περιοχή Donbas της Ανατολής. Ο Andriy Chernyak, ένας αξιωματούχος των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε στην Kyiv Post ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να καταλάβουν όλο το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Παρατηρήσαμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής αναδιατάσσουν πρόσθετες ομάδες επίθεσης, μονάδες, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά», είπε ο Τσέρνιακ. «Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Πούτιν έδωσε εντολή να καταλάβει όλα τα εδάφη των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ».

Άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία μπορεί να πετάξει μπαλαντέρ για να αποσπάσει την προσοχή και να μπερδέψει. Έχουν τα μάτια τους σε μια προσποίηση που προέρχεται από τη Λευκορωσία που μιμείται τη βόρεια ώθηση τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κίεβο και δυτικά της πρωτεύουσας προς τη Βίνιτσια. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ουκρανίας άμυνας εκτιμούν ότι υπάρχουν μόνο 12.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία αυτή τη στιγμή, οι οποίοι φαινομενικά πραγματοποιούν κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με τον Λευκορωσικό στρατό, που δεν είναι αρκετά για να πραγματοποιήσουν εκτροπή.

Πηγή: politico.eu/BY JAMIE DETTMER

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play