Η Ουκρανία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της

Η Ουκρανία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της

Πηγή: Αρχείου

Μετά από μια μέρα συνεχών βομβαρδισμών από το ρωσικό στρατό, ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς των όπλων και περιμένει την σημαντική βοήθεια της Σουηδίας.

Μετά από μια μέρα συνεχών βομβαρδισμών από το ρωσικό στρατό, ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς των όπλων και περιμένει την σημαντική βοήθεια της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η Ρωσία  εξαπέλυσε από τα ξημερώματα μαζικές επιθέσεις κατά υποδομών ζωτικής σημασίας στην Ουκρανία.  Το σύνολο των πυραύλων που εκτόξευσε ο ρωσικός στρατός, ανέρχεται στους 71, με βάση την τελευταία ενημέρωση. Από αυτούς οι 61 καταρρίφθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Το πρωί, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα, καθώς και στη γύρω περιοχή, ακούστηκαν εκρήξεις και οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να βρει θέσεις στα καταφύγια, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέων επιθέσεων.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να εξουδετερώσει τη ρωσική επίθεση. «Η αεροπορική άμυνα είναι ενεργή αυτή τη στιγμή στην περιοχή, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης του Κιέβου», αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twitter η εφημερίδα Kyiv Independent (Ανεξάρτητο Κίεβο) , αν και δεν διευκρινίζει εάν υπήρξαν ζημιές ή θύματα.

Πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πλήξει διάφορες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εκτόξευσε «έξι πυραύλους κρουζ Kalibr», «έως 35 κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 στην περιοχή της Ζαπορίζια και χρησιμοποίησε «επτά drones Shahed». «Ο εχθρός επιτέθηκε σε πόλεις και βασικές υποδομές στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μπροστά σε αυτήν την έξαρση της επιθετικότητας της Ρωσίας, αμέσως μετά τις διαδοχικές διεθνείς επιτυχίες του Κιέβου, ο πρόεδρος           Ζελένσκι πραγματοποίησε νέα συνάντηση του Επιτελείου του Ανώτατου Ανώτατου Διοικητή με βάση όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου του Προέδρου.

Οι συμμετέχοντες άκουσαν πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση στην πρώτη γραμμή. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προστασία των ουκρανικών θέσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ, καθώς και στην περιοχή του Λουχάνσκ, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη ενεργές επιχειρήσεις μάχης.

Η ηγεσία κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε τις εχθρικές ενέργειες και τα ρωσικά σχέδια για το εγγύς μέλλον, ενώ συζητήθηκαν ακόμη η παροχή εξοπλισμού και πυρομαχικών στις αμυντικές δυνάμεις και η διανομή τους μεταξύ των ομάδων.

Η Ουκρανία έδειξε να μην πανικοβάλλεται από την έξαρση της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας. Ενδεικτικό της ψυχραιμίας που επέδειξαν λαός και ηγεσία είναι ο μονοψήφιος αριθμός θυμάτων και η  πειθαρχημένη αντίδραση στους βομβαρδισμούς.

Πλέον, ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι περιμένει την σουηδική βοήθεια. Η Σουηδία «εμπλέκεται» σε εξωτερικό πόλεμο για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι η Σουηδία ήταν η χώρα που ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει μόνη την Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο του μεταπολεμικού διπολικού κόσμου, διατηρώντας περισσότερα από τετρακόσια μαχητικά αεροσκάφη. Πλέον, απέχει ένα μόλις βήμα από την  ένταξή της στο ΝΑΤΟ και σπεύδει να παράσχει χιλιάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων και βαρέα όπλα, κόντρα σε μια μακρόχρονη παράδοση αποχής και απεμπλοκής από πολεμικές ενέργειες και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play