Βόρεια Κορέα: Επιβλητική παρέλαση με διηπειρωτικούς πυραύλους μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν [VID]
Πηγή: BBC
Ο φόβος για έναν πυρηνικό όλεθρο ολοένα και αυξάνεται στον κόσμο, καθώς πληθαίνουν οι χώρες που ενισχύουν το οπλοστάσιό τους, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Το νέο «πυρηνικό μέτωπο», που φαίνεται να ανοίγει για τα καλά και να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον παγκόσμιο χάρτη, είναι στη Βόρεια Κορέα.
Όπως αποδεικνύεται, οι συνεχείς δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων τους τελευταίους μήνες από την Πιονγκγιάνγκ, κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν. Την Τετάρτη, στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε τουλάχιστον 12 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, σε μία μεγαλειώδη νυχτερινή παρέλαση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στον Κιμ Γιον Ουν και στην οικογένειά του.
Το κρατικό κανάλι της Βόρειας Κορέας περιέγραψε τη σημερινή παρέλαση για τα 75 χρόνια του στρατού, ως μία επίδειξη «ικανότητας πυρηνικής επίθεσης», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη Δύση και ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ, λόγω και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγονται με τη Νότια Κορέα.
Ο πύραυλος που παρέλασε στη μεγάλη πλατεία της βορειοκορεάτικης πρωτεύουσας, ήταν ο Hwasong-17. Σύμφωνα με ειδικούς, εάν κάθε πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν αρκετό όγκο για να πλήξουν την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ.
Εκτός από το Hwasong-17, οι αναλυτές είπαν ότι η Βόρεια Κορέα έδειξε τι θα μπορούσε να διαθέτει μια μακέτα ενός νέου ICBM με στερεά καύσιμα, το οποίο, εάν τεθεί σε λειτουργία, θα δώσει στην Πιονγκγιάνγκ έναν πιο δύσκολο να ανιχνευθεί πυρηνικό πύραυλο.
Οι πύραυλοι με στερεά καύσιμα είναι πιο σταθεροί από εκείνους με υγρά καύσιμα όπως ο Hwasong-17. Αυτό σημαίνει ότι ένα ICBM με στερεά καύσιμα θα μπορούσε να μετακινηθεί πιο εύκολα και να εκτοξευθεί πιο γρήγορα από ένα με υγρά καύσιμα. Η Βόρεια Κορέα δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς έναν κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου.
Η επίδειξη στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσινγκτον, η οποία πλέον παρακολουθεί πιο έντονα τις κινήσεις στην κορεατική χερσόνησο, δίχως, ωστόσο, να υπάρχει μέχρι τώρα μία επίσημη αντίδραση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας