Το Charlie Hebdo και το αμφιλεγόμενο σκίτσο για τον καταστροφικό σεισμό
Πηγή: Charlie Hebdo
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το αμφιλεγόμενο σκίτσο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Το σκίτσο, που έχει αναρτήσει από προχθές στο Twitter, τροφοδοτεί την ανταλλαγή απόψεων.
Το γνωστό έντυπο έχει αναρτήσει γελοιογραφία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αναγράφει «Σεισμός στην Τουρκίας» και αποτυπώνει σωρούς από ερείπια και κατεστραμμένα κτίρια. Στην επίμαχη λεζάντα αναγράφεται: «Δεν χρειάζεται καν να στείλετε τανκς». Η γελοιογραφία υπογράφεται από τον καλλιτέχνη Πιερίκ Ζουάν.
Έτσι, το σατιρικό γαλλικό περιοδικό δέχεται εκ νέου πυρά, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί χρήστες αντέδρασαν και αντιδρούν με οργή, σημειώνοντας ότι το καρτούν παραβλέπει την τραγωδία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους, αφήνοντας πολλούς περισσότερους άστεγους.
Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ένας μουσουλμάνος λόγιος που κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, , έγραψε στο Twitter ότι η κοροϊδία του θανάτου χιλιάδων μουσουλμάνων είναι η «αιχμή και η απόδειξη τού πώς η Γαλλία μάς απανθρωποποίησε με κάθε τρόπο». Η συγκεκριμένη αιχμή δηλώνει τον χλευασμό για τον γαλλικό Διαφωτισμό και τις καταχρήσεις του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση.
Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με αναρτήσεις στα τούρκικα, γαλλικά και στα αγγλικά, και κυμαίνονται από αποδοκιμασίες μέχρι βαρύτερους χαρακτηρισμούς. Έτσι, διαβάζει κανείς για «ρητορική μίσους», «ηλίθιο δημοσίευμα» και «ρατσιστική ανάρτηση» έως τον χαρακτηρισμό του περιοδικού ως «έντυπο ντροπιαστικό για την ανθρωπότητα».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, παρενέβη, από την πλευρά του και αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «σύγχρονους βάρβαρους» και ότι «οι συντάκτες του περιοδικού πνίγουν στο μίσος και τις μνησικακίες τους».
Αντίδραση υπήρξε όμως και από την πλευρά των συντακτών και των γελοιογράφων του εντύπου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σχόλιο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και τις εξαγωγές όπλων της Ευρώπης
Πράγματι, η γελοιογραφία μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα αλληγορικό σχόλιο για τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με την συντακτική ομάδα του περιοδικού, η γελοιογραφία αναφέρεται επίσης έμμεσα στις εξαγωγές όπλων της Ευρώπης. Ο μακροχρόνιος δισταγμός της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία ήταν θέμα διεθνούς συζήτησης, αλλά τη δεκαετία του 1990 η χώρα παρείχε εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, με μόνη προϋπόθεση να μην τα πουλήσει ή να τα δώσει σε τρίτους. κόμμα. Η Τουρκία χρησιμοποίησε αργότερα αυτά τα τανκς σε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2018 κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.
Το περιοδικό πραγματοποιεί αρκετές άστοχες επιθέσεις, με προκλητικές γελοιογραφίες και σχόλια, στο όνομα της ελευθερίας ή της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά πρόκειται για επιθέσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα εσκαμμένα και η ελευθερία της έκφρασης ξεπέφτει σε επίδειξη ελευθεριότητας.
Η συγκεκριμένη, δε, ανάρτηση δεν προυπολόγισε, όπως φαίνεται, σωστά το μέγεθος της καταστροφής, που έμελλε να προκαλέσει ο καταστροφικός και φονικός σεισμός, ενώ το περιοδικό δείχνει μια αξιοπρόσεκτη εμμονή σε χώρες και σε λαούς με μουσουλμανικές θρησκευτικές αναφορές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις πολυδιαφημιζόμενες σύγχρονες ανησυχίες του περιοδικού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας