Ο Μπάιντεν και η πρόσκληση συνεργασίας στους Ρεπουμπλικάνους
Πηγή: Αρχείου- newyorker.com
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των Δημοκρατικών απεύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στους Ρεπουμπλικάνους. Σε μια πυκνή σε νοήματα και προτάσεις, ο Τζο Μπάιντεν διατυπώνει προτάσεις, που άλλες βρίσκουν σύμφωνους και άλλες αντίθετους τους βουλευτές του Great Old Party, με τον ίδιο να μην κρύβει την φιλοδοξία του να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους. Ο λόγος Μπάιντεν μοιάζει με κουβάρι που πρέπει να ξετυλίξει κανείς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συνεχίσει τηνανοικοδόμηση της οικονομίας και να ενώσει το έθνος, και τόνισε πως η αμερικανική οικονομία είχε 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ο COVID-19 δεν έλεγχε πλέον τις ζωές των Αμερικανών και η δημοκρατία παρέμεινε ανέπαφη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είμαστε σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε χώρα στη Γη αυτή τη στιγμή», είπε. Για δεκαετίες, «οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση μετακινούνταν στο εξωτερικό, τα εργοστάσια έκλεισαν», είπε ο Μπάιντεν. «Οι δουλειές επιστρέφουν, η υπερηφάνεια επιστρέφει’, είπε. «Αυτή είναι η άποψή μου για ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Αμερικής».
Επιπλέον, πίεσε το Κογκρέσο να περάσει τον «ελάχιστο φόρο δισεκατομμυριούχων» και να τετραπλασιάσει τον φόρο 1% στις εξαγορές εταιρικών μετοχών που θεσπίστηκε στο νομοσχέδιο για το κλίμα και την υγειονομική περίθαλψη των Δημοκρατικών που ψηφίστηκε πέρυσι, γνωστό ως νόμος μείωσης του πληθωρισμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε και τυπικά τα κορυφαία στελέχη και τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την κατάρριψη του λευκού, κινέζικου αερόπλοιου.
Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι «όπως δείξαμε την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και το κάναμε». Η Αμερική θα «αναλάβει δράση» αν η Κίνα απειλήσει την εθνική κυριαρχία της, διεμήνυσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, λόγω της υπερπτήσης κινεζικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ, το οποίο εντέλει καταρρίφθηκε, με τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν πως ήταν κατασκοπευτικό – κάτι που η Κίνα αρνείται.
«Αν και μελανιασμένη, η δημοκρατία μας παραμένει ανίκητη και ανέπαφη», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η αναφορά αυτή έγινε δύο χρόνια μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ότι χρεώνουν «άδικα» υψηλές τιμές, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί «πληρώνουν περισσότερα για συνταγογραφούμενα φάρμακα από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο έθνος στη Γη».
Η περσινή ομιλία έγινε λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία και καθώς πολλοί στη Δύση αμφισβήτησαν την ικανότητα του Κιέβου να αντέξει την επίθεση. Τον περασμένο χρόνο, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έστειλαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας. Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
Ακόμη, αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση της Χώρας, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε στο ακροατήριό του:
«Συμφωνούμε λοιπόν, ότι η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare είναι εκτός συζήτησης. Σωστά;». Κι αυτό προκάλεσε θερμά χειροκροτήματα από τα μέλη και των δύο κομμάτων. Η ομιλία Μπάιντεν ήταν, σε αδρές γραμμές, ενωτική. Αυτό είθισται σε ομιλίες γενικών απολογισμών και γενικών προγραμματικών στόχων. Η πρόσκληση για την συνεργασία προς τους «θερμόαιμους» Ρεπουμπλικάνους δεν θα έπρεπε να ξενίζει, γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την – έστω οριακή – πλειοψηφία στο Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές και γιατί, στην τρέχουσα συγκυρία, η δημοφιλία του Αμερικανού προέδρου είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Ο Μπάιντεν, όμως, θα επιζητήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και επιζητεί την ενδυνάμωση του κοινωνικού προφίλ του, της κοινωνικής ατζέντας του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Οι αναφορές στην κοινωνική ασφάλιση, στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη με «κοινωνικό πλεόνασμα» και τα μέτρα εναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι τυχαίες. Αφορούν βέβαια την τρέχουσα συγκυρία και τις άμεσες προτεραιότητες του προέδρου, αλλά υπηρετούν και την ανάγκη για καλλιέργεια ενός πιο δημοφιλούς προφίλ στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας