Μπορέλ: Η Ρωσία στα χνάρια του Γκαίμπελς
Πηγή: Olivier Matthys | Συντελεστές: AP
Ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγορεί ανοιχτά την Ρωσία ότι προωθεί την παραπληροφόρηση και ότι ακολουθεί τις προπαγανδιστικές μεθόδους τύπου Γκαίμπελς στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η μάχη δεν διεξάγεται μόνο στο έδαφος αλλά και στον δημόσιο χώρο.
Ο Μπορέλ προχωρά σε σύγκριση με τις επικοινωνιακές τακτικές των Ναζί και υποστηρίζει πως αυτό που κάνει στην παραπληροφόρηση η Ρωσία «δεν είναι κάτι καινούργιο, ο Γιόζεφ Γκαίμπελς (σ.σ.: υπουργός Παραπληροφόρησης της Ναζιστικής Γερμανίας) το είχε ήδη εφεύρει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Πιο ειδικά, στην κεντρική ομιλία του στη σημερινή διάσκεψη «Πέρα από την παραπληροφόρηση: απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απειλή χειραγώγησης από ξένες πληροφορίες», ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να προειδοποιήσει ότι η παραπληροφόρηση έχει γίνει άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιο της Μόσχα: «Αυτός ο πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο στο πεδίο της μάχης από στρατιώτες, αλλά στον επικοινωνιακό χώρο, προσπαθώντας να κερδίσουν τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων».
Σε αυτό το σημείο, ο Μπορέλ υπενθύμισε ότι οι τεχνικές παραπληροφόρησης εν καιρώ πολέμου επινοήθηκαν από τον Γιόζεφ Γκαίμπελς, υπουργό της Ναζιστικής Γερμανίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Το ψέμα και η διάδοση της παραπληροφόρησης δεν είναι καινούργια, το νέο είναι η ένταση, η θέληση και τα όργανα», υπογράμμισε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη ρωσική υπόθεση.
«Ο Γκαίμπελς δεν είχε εργαλεία όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το διαδίκτυο. Σήμερα, όμως, οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται όπως ο Γκαίμπελς, που λένε ψέματα χίλιες φορές, έχουν την δύναμη να πολλαπλασιάζονται με την ταχύτητα του φωτός και να προσεγγίζουν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επέμεινε ότι η Ρωσία επενδύει πολύ στην παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση, δημιουργώντας μια ολόκληρη βιομηχανία, για να ψευδολογήσει και να αποσταθεροποιήσει τις φιλελεύθερες κοινωνίες, επιτιθέμενη στην εμπιστοσύνη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. «Η ενημέρωση είναι η ψυχή της δημοκρατίας», είπε ο Μπορέλ και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η Ρωσία συντονίζει τις προσπάθειες χειραγώγησης των δημόσιων συζητήσεων σε ανοιχτές κοινωνίες».
Ο Ζ. Μπορέλ πρόσθεσε πως η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τουλάχιστον 15.000 περιπτώσεις χειραγώγησης και παραπληροφόρησης από το 2015, περιπτώσεις που εντοπίστηκαν από την Ομάδα Εξωτερικής Παραπληροφόρησης της Ένωσης και κατηγόρησε την Ρωσία για αυστηρότερο εσωτερικό έλεγχο, προκειμένου να συσκοτίσει την πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία από τους δικούς της ανθρώπους: «Όποιος προσπαθεί να πει την αλήθεια κατηγορείται ότι είναι ξένος πράκτορας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας