ΔΗΣΥ: Ψήφος κατά συνείδηση στον Β’ γύρο

ΔΗΣΥ: Ψήφος κατά συνείδηση στον Β’ γύρο

Πηγή: Αρχείου/Petros Karadjias | Συντελεστές: AP/dialogos.com.cy/christodoulides2023.com

Στην ψήφο κατά συνείδηση καταλήγει τελική ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) μετά από μια μακρά συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου. 

Στην ψήφο κατά συνείδηση καταλήγει τελική ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) μετά από μια μακρά συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.  Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να έχει προτείνει την ανοιχτή στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη του ΔΗΚΟ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το αριστερό ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, τονίζει την ανάγκη στήριξης του υποψηφίου του στον δεύτερο γύρο Ανδρέα Μαυρογιάννη, προτάσσοντας τον εθνικό και ενωτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας.

Οι πολιτικοί «λογαριασμοί» παρέμειναν ανοιχτοί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νίκος Χριστοδουλίδης, κύριος εκπρόσωπος του φιλελεύθερου – μεταρρυθμιστικού χώρου, συγκέντρωσε το 32% των ψήφων. Την δεύτερη θέση κατέλαβε ο υποψήφιος του αριστερού ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης ενώ εκτός δευτέρου γύρου έμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έλαβε 26%.

Οι προσπάθειες σε ένα μεγάλο μέρος του κεντροδεξιού χώρου επικεντρώνονται στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης, αν και δεν λείπουν αυτοί από τον ΔΗΣΥ που απορρίπτουν κάθε στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ανώτατου θεσμικού οργάνου του ιστορικού κόμματος αποφασίστηκε να μην δοθεί «γραμμή» στήριξης σε κανέναν υποψήφιο και οι ψηφοφόροι του παραδοσιακού δεξιού κόμματος της Κύπρου να ψηφίσουν κατά συνείδηση, παρά το ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φέρεται να έχει εισηγηθεί την στήριξη του Ν. Χριστοδουλίδη.

Από την συνεδρίαση δεν έλειψαν οι διαφωνίες ανάμεσα σε όσους πρότειναν θεσμική – κομματική λύση και σε αυτούς που εισηγήθηκαν να μην ακολουθηθεί επίσημη κομματική τοποθέτηση.  Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται από πολλά μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος ως «αποστάτης» και ως «προδότης» της σημαίας του κόμματος.

Τελικά, ο ΔΗΣΥ αποφάσισε την  μη συμμετοχή του κόμματος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολιτική παράταξη αποτελούμενη από ελεύθερους ανθρώπους, των οποίων σέβεται και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση, άποψη και κρίση. Από την ώρα που η πρόταση διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον των πολιτών και η παράταξη από την 1η Μαρτίου θα είναι η μεγάλη και υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, θέτοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Στο αντίπαλο του ΔΗΚΟ επιτελείο του ΑΚΕΛ τονίζεται η ανάγκη υποστήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο. Τα ηγετικά στελέχη του αριστερού, κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου υπογραμμίζουν τον εθνικό ενοποιητικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας του Α. Μαυρογιάννη. Εκτιμούν, δε, ότι είναι παρωχημένο να γίνεται λόγος για «κατάκτηση της εξουσίας από τους κομμουνιστές» του νησιού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση του ΔΗΣΥ, τονίζεται ότι «οι κομματικές ηγεσίες που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη αγαπούσαν το ΑΚΕΛ όταν ήθελαν τις ψήφους του για την εξουσία. Τώρα, βρίζουν την Αριστερά και αγάπησαν το Συναγερμό.

Την ερχόμενη Κυριακή θα κριθούν και αυτά. Είτε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Κύπρου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος με ήθος, ειλικρίνεια, μετριοπάθεια και σεβασμό προς όλους παρουσιάζει το όραμα του για το μέλλον. Είτε θα βρεθεί στην εξουσία ο Νίκος Χριστοδουλίδης που ακολουθεί συμπεριφορές και συνταγές του παρελθόντος».

Το κομματικό τείχος ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχει ορθωθεί, αν και ο ΔΗΣΥ δεν υποδεικνύει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Η αναμέτρηση αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή και οι εξελίξεις μέχρι την Κυριακή θα παίξουν κρίσιμο ρόλο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, η διαφορά των οποίων δεν ξεπερνά το 2,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play