Άδωνις: Η Δημοκρατία μας δεν έχει καμιά σχέση με τον Κασιδιάρη

Άδωνις: Η Δημοκρατία μας δεν έχει καμιά σχέση με τον Κασιδιάρη

Πηγή: Διαδίκτυο

Στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη», στην θετική απήχηση και τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη», στην θετική απήχηση και τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και στην αισχροκέρδεια αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» και στους δημοσιογράφους κ. κ. Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθηνού.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατέστησε σαφές ότι η δημοκρατία πρέπει να κινητοποιείται αποφασιστικά εναντίον αντιδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και να ενεργοποιεί το θεσμικό οπλοστάσιό της για να επιβεβαιώνει συλλογικά την δύναμη των ιδεών και των αξιών της. Με αυτόν τον τρόπο οι φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες απαντούν στον ρατσισμό, το μίσος, την ξενοφοβία και την ξενοφοβία που φέρουν ακραίες αντιδημοκρατικές οργανώσεις, όπως πράγματι είναι το κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα» με πρόεδρο τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ρωτήθηκε και απάντησε για το Καλάθι του Νοικοκυριού, το οποίο έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό από τους καταναλωτές. «Το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε αρχική προσδοκία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε με σαφήνεια και στη συζήτηση περί αισχροκέρδειας. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε με πειστικό τρόπο και μέσα από την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων ότι η Χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αισχροκέρδειας, με την έννοια της γενικευμένης αισχροκέρδειας που οφείλεται στον πληθωρισμό.

«Η Δημοκρατία μας δεν έχει καμιά σχέση με το κόμμα Κασιδιάρη»

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΝΔ έλαβε σαφή θέση σχετικά με την προωθούμενη διάταξη που προβλέπει το «μπλοκάρισμα» του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά τοποθετήθηκε συνολικότερα για το πρόβλημα που παρουσιάζει για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών ο Ηλίας Κασιδιάρης με την έως τώρα πολιτική διαδρομή του και για το ζήτημα το σχετικό με το εάν δρομολογείται ο εκλογικός αποκλεισμός και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή της διάταξης για το «μπλόκο» στο  λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη», ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να επικεντρώσει την προσοχή των συνομιλητών του στην απειλή που συνιστά για την δημοκρατία μας τα κόμματα της ευρύτερης πολιτικής  – ιδεολογικής οικογένειας, στην οποία εμπίπτει και το κόμμα υπό τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Υπουργός και βουλευτής βορείου τομέα της Αθήνας τόνισε πως οι θεσμοί της δημοκρατίας μας λειτουργούν ικανοποιητικά και αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απειλές εναντίον των δημοκρατικών μας θεσμών. Κόμματα που εκφέρουν ακραίους ρατσιστικούς και ξενοφοβικούς λόγους και δεν απορρίπτουν ρητά τη χρήση βίας κινούνται, προφανώς, εναντίον της δημοκρατικής λογικής του πολιτεύματός μας. Ο κ. Γεωργιάδης, ως πολιτικό πρόσωπο της πρώτης γραμμής και ως αντιπρόεδρος του κατεξοχήν φορέα του φιλελευθερισμού στον τόπο μας, έπραξε ακριβώς αυτό που υπαγορεύει η φιλελεύθερη δημοκρατική συνείδησή του και, μάλιστα, χρησιμοποίησε ως  θλιβερό ιστορικό παράδειγμα τον ναζισμό του Μεσοπολέμου: «Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τους ξενίζει η ρύθμιση αυτή για το κόμμα Κασιδιάρη. Φαντασθείτε όμως το 1923 στη Γερμανία να συζητούσαμε για το κόμμα των Ναζί και κάποιοι να έλεγαν ότι αυτό το κόμμα δεν πρέπει να απαγορευθεί. Σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, έχετε φαντασθεί πόσα εκατομμύρια ανθρώπων θα είχαν σωθεί αν το κόμμα των Ναζί είχε απαγορευθεί έγκαιρα».

«Η Δημοκρατία δεν είναι ένα αδύναμο πολίτευμα, πρέπει να αυτοπροστατεύεται», συμπλήρωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ειδικότερα, είναι ένα πρόσωπο πολιτικά ξένο προς την δημοκρατία. «Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την δημοκρατία, άρα και η δημοκρατία δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί του», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη διάταξη, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αυτή είναι απολύτως συνταγματική, ισορροπημένη και ασφαλής. Εύλογα, λοιπόν, ο κ. Γεωργιάδης περίμενε και ευχόταν μια ευρύτερη κομματική συναίνεση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόσθεσε πως η εν λόγω διάταξη βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, γεγονός που διευκολύνει το δικαστικό έργο. Πράγματι, το ζήτημα του εντοπισμού και της ανάδειξης μιας οργάνωσης με αντιδημοκρατική πολιτική ταυτότητα είναι λεπτό, πολιτικά και συνταγματικά. Για αυτόν τον λόγο, η διάταξη αναφέρεται σε δύο αντικειμενικά κριτήρια. Το πρώτο εξ αυτών είναι το εάν ο επικεφαλής της οργάνωσης είναι ενδεχομένως δικαστικά καταδικασμένος και το δεύτερο αναφέρεται στο ότι ο δικαστής εξετάζει εάν στην ηγεσία της οργάνωσης βρίσκεται πρόσωπο άλλο από αυτό που λαμβάνει τις ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον της αντιδημοκρατικής οργάνωσης.

Η βασική θεσμική παγίδα,  που πρέπει να αποφευχθεί στην παρούσα τουλάχιστον φάση, είναι η αποφυγή των υποκειμενικών κριτηρίων. Ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο νομικό σύστημα της Χώρας θα περιέπλεκε το έργο των δικαστών σε τέτοιο βαθμό, που θα ήταν αδύνατη η εκφορά δικανικής συνταγματικής κρίσης. «Η ρύθμιση πρέπει να είναι αντικειμενική. Να έχει ένα χάρακα. Αν στην αίθουσα του ανωτάτου δικαστηρίου γίνει συζήτηση ιδεολογικοπολιτική, τότε η ρύθμιση αχρηστεύεται, «πάει» η ρύθμιση», όπως τόνισε με εκφραστική σαφήνεια ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Καίρια ήταν επίσης η επισήμανση του Αντιπροέδρου της ΝΔ ως προς τον χρόνο της εισαγωγής αυτής της διάταξης. «Αν η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί νωρίτερα, αυτός ο χώρος θα είχε όλο τον αναγκαίο χρόνο για να ξεπεράσει αυτήν την απαγόρευση». Πραγματικά, οι αντιδημοκρατικές οργανώσεις αυτού του τύπου είναι γνωστό ότι γνωρίζουν καλά τον Νόμο και το Σύνταγμα. Κινούνται επιδέξια στα όρια της νομιμότητας, παίζοντας «κρυφτούλι» με αυτήν, και πολύ συχνά καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν επιδέξια από τα όρια που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.

Ακόμη, σε σχέση με μία άλλη αντίρρηση που εκφέρεται από έναν ορισμένο χώρο της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος υποστηρίζει ως γνωστόν ότι επιχειρείται η εξίσωση κομμουνισμού και ναζισμού, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ήταν διαυγής υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταψηφίσει την εξίσωση των δύο πολιτικών ιδεολογιών. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης «διασκέδασε» τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «το 85% των Ευρωβουλευτών είναι ακροδεξιοί, δηλαδή; Εγώ, που επικαλούμαι το 85% της ψήφου των Ευρωβουλευτών, έχω εμφυλιοπολεμικό παροξυσμό και ο κ. Τσίπρας, που βάζει σε προεκλογική συγκέντρωσή του τον ύμνο του ΕΑΜ, είναι υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης;».

Το «Καλάθι» έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δημιουργήσει και προωθεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού» κατά του πληθωρισμού. Πρόκειται για ένα μέτρο που επιχειρεί να αντισταθμίσει άνοδο των τιμών στον τομέα των τροφίμων, στοχεύοντας κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης. Το μέτρο αυτό έχει αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν κέρδη στο πορτοφόλι τους σε περιόδους εξωγενούς πληθωριστικής κρίσης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπεραμύνθηκε του μέτρου του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» και εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το Καλάθι. Έχει ξεπεράσει πάσα προσδοκία μέχρι στιγμής. Όποιος ψωνίζει από το Καλάθι, κερδίζει λεφτά».

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε ειδικές έρευνες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα πορίσματα αναμένονται πολύ θετικά.

Επισημάνθηκαν επίσης τα λογικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται καταναλωτικές οργανώσεις. Τυπική είναι η περίπτωση του ΙΝΚΑ, το οποίο υποστηρίζει ότι το 55% των καταναλωτών δεν είναι ικανοποιημένο, αφήνοντας έτσι 45% των καταναλωτών να εκφράζουν την ικανοποίηση και την ευαρέσκειά τους για το «Καλάθι της Νοικοκυράς».

Μηδενική αισχροκέρδεια

Στην πατρίδα μας, έχει ανοίξει μία αδόκιμη και άγονη συζήτηση σχετικά με το εάν υπάρχει αισχροκέρδεια στη σφαίρα των οικονομικών μας δραστηριοτήτων. Η συζήτηση είναι άγονη, γιατί απουσιάζει η αντικειμενική βάση του ζητήματος. Η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι παρούσα, αλλά η ύπαρξη εξωγενούς πληθωριστικής κρίσης δεν συνεπάγεται αυτόματα την ύπαρξη αισχροκερδικού φαινομένου στην οικονομία συνολικά. Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί λοιπόν να είναι άλλη από αυτήν της εξέτασης για το αν ο πληθωρισμός οφείλεται στην αισχροκέρδεια.

Ο αρμόδιος Υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Στην Ελλάδα γενικευμένη αισχροκέρδεια, πληθωρισμός δηλαδή που να οφείλεται στην αισχροκέρδεια, δεν υπάρχει».

Τα σχετικά επίσημα στοιχεία της Eurostat είναι άλλωστε συντριπτικά και ήταν επιβεβλημένη και ορθή η επίκλησή τους από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αφού ο γενικός πληθωρισμός στην χώρα μας κινείται κάτω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 2%και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ορίζεται κάτω από τον αντίστοιχο ευρωπαικό μέσο όρο κατά 1,85%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play