Ο Σολτς, η συνέντευξη στην Bild και το ρήμα «σολτσίζω»
Πηγή: Bloomberg/Αρχείου
Σε σημερινή συνέντευξή του στην Bild, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει ότι η μόνη υπεύθυνη χώρα για τον πόλεμο είναι η Ρωσία και πως η αποστολή όπλων στην Ουκρανία γίνεται πολύ προσεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο Σολτς αρνείται κάθε ιστορική αναλογία με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επιχειρεί να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, και επαναλαμβάνει την στρατηγική θέση του, ότι ο πόλεμος πρέπει να περιοριστεί ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, έτσι ώστε να μην επεκταθεί στο σύνολο του δυτικού κόσμου ή την Ατλαντική Συμμαχία.
Σε αυτήν την τυπικά «σολτστική» συνέντευξη της προσεκτικά προσχεδιασμένης αλληλεγγύης προς το Κίεβο, ο Όλαφ Σολτς υποστηρίζει πως οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «τα γερμανικά τανκς απειλούν ξανά τη Ρωσία» αποτελούν μέρος «μιας σειράς έξυπνων ιστορικών συγκρίσεων που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτόν τον πόλεμο. (…) Η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της χωρίς λόγο, για να θέσει υπό τον έλεγχό της τμήματα της Ουκρανίας ή ολόκληρη τη χώρα».
Η Ουκρανία συμφώνησε, σύμφωνα με τον Σολτς, να μην χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από δυτικούς συμμάχους στο έδαφος της Ρωσίας. Στην συνέντευξή του, σημειώνει ότι «υπάρχει συναίνεση» σχετικά με τη συμφωνία να μην επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.
«Έχουμε ζυγίσει προσεκτικά κάθε αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τις έχουμε συντονίσει στενά με τους συμμάχους μας, πρώτα και κύρια με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η κοινή προσέγγιση εμποδίζει μια κλιμάκωση του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος υποστηρίζει ότι η Γερμανία, μαζί με τους συμμάχους της, παραδίδει άρματα μάχης στους Ουκρανούς για να μπορούν να αμυνθούν και ότι κάθε παρτίδα όπλων έχει ζυγιστεί προσεκτικά με τους συμμάχους, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια κοινή προσέγγιση αποτρέπει την κλιμάκωση του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια. Ως αποτέλεσμα, τα εχθρικά αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στους Ουκρανούς υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, για αυτές τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκσυγχρονίστηκαν στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος είναι σαφώς υπέρ της ουκρανικής πλευράς. Ωστόσο, η αλληλεγγύη αυτή δεν πρόκειται να λάβει, όπως δεν έλαβε εδώ και ένα χρόνο, την ένθερμη και ευρεία βάση της υποστήριξης μεγάλων δυτικών χωρών.
Σε μια συνέντευξη που έρχεται να δημοσιευθεί μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, την έκδοση της κοινής δήλωσης και την έκφραση της έμπρακτης, πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα Challenger στο Κίεβο, ο Όλαφ Σολτς διατυπώνει την αλληλεγγύη του, αλλά πρόκειται για μια αλληλεγγύη μετρημένη με το μέτρο τού «τόσο, όσο».
Κι ασφαλώς, ο Σολτς είναι απομονωμένος από την Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία, οι οποίες στέλνουν αμφότερες συμπληρωματική στρατιωτική αρωγή. Ο Γερμανός καγκελάριος δεν λέγει όλη την αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ακολουθεί την συμφωνηθείσα με τις άλλες δυτικές δυνάμεις «γραμμή» υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Η αλληλεγγύη του είναι αδήριτη, αλλά δεν πρόκειται να υπερβεί ποτέ την αυστηρά προυπολογισμένη αρωγή του, την δική του και του κόμματός του, διότι και, σε επίπεδο ενδοκυβερνητικής συνεργασίας, είναι ξεκομμένος από τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, οι οποίοι πιέζουν για μια περισσότερο γενναιόδωρη βοήθεια. Με αυτήν, και μόνο με αυτήν την έννοια, ο Σολτς «σολτσίζει» μέσα στο αυστηρά προκαθορισμένο όριο ερωταποκρίσεων στην Bild της Κυριακής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας