Η Κίνα επιφυλάσσεται για αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ
Πηγή: REUTERS/Aly Song/imerisia.gr
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το Πεκίνο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάρριψη του λευκού αερόπλοιου από τον αμερικανικό στρατό, καταγγέλλει παραβιάσεις διεθνών πρακτικών και επιφυλάσσεται για αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα δείχνει να θέλει να εκβιάσει την ένταση με υποκριτικό τρόπο και στοχεύει να μεταφέρει την ένταση στην «αυλή» της, στην πολύπαθη Ταιβάν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αναφέρει ότι «ζήτησε ξεκάθαρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν την κατάσταση σωστά, ήρεμα, επαγγελματικά και με αυτοσυγκράτηση». Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη λόγος για «προφανώς υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών» και η Κίνα «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Στο ίδιο κείμενο προστίθεται με νόημα από το υπουργείο ότι το Πεκίνο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει»: «Το Πεκίνο θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των εταιρειών που εμπλέκονται στο περιστατικό».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε χθες ότι το αερόστατο που παρατηρήθηκε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα πολιτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς, το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Η Κίνα ζήτησε συγγνώμη για την «αθέλητη είσοδο του σκάφους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ».
Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν, ορθά, αυτήν την ενέργεια ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, από τη μεριά του, χαρακτήρισε την επιχείρηση «σκόπιμη και νόμιμη ενέργεια» ως απάντηση σε μια «απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας» από την Κίνα.
Είναι σαφές ότι το αερόπλοιο παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα των ΗΠΑ. Το λευκό κινεζικό αερόπλοιο πέταξε επάνω από μια βάση βαλλιστικών πυραύλων νέας γενιάς των Ηνωμένων Πολιτειών, πιθανότατα θέλοντας να κάνει επίδειξη δύναμης και στρατιωτικής αντοχής του Πεκίνου. Οι αμφιταλαντεύσεις του κινεζικού καθεστώτος, που μονοπωλείται πλήρως από το Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι, με βάση τις έως τώρα εξελίξεις, ένα ακόμη πρόσχημα, στην προσπάθεια να εκβιαστεί και να τορπιλιστεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Έτσι, αφού δίστασε, το Πεκίνο παραδέχτηκε ότι το αερόπλοιο ήταν κινέζικο, αλλά διαβεβαίωσε ότι ήταν ένα «μπαλόνι» που προοριζόταν να συλλέξει μετεωρολογικά δεδομένα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι «ζήτησε ξεκάθαρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν την κατάσταση σωστά, ήρεμα, επαγγελματικά και με αυτοσυγκράτηση».
Ο επόμενος στόχος της Κίνας δεν είναι δυνατόν να οριοθετηθεί και να προβλεφθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Η Ταιβάν, ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως η χώρα εκδήλωσης ενός επεισοδίου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Η Κίνα αρνείται οιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το νομικό καθεστώς της Ταιβάν και διεκδικεί τον απόλυτο έλεγχό της.
Είναι, εντούτοις, εξίσου βέβαιο ότι οι ΗΠΑ αγωνίζονται για την προώθηση της ανεξαρτησίας της Ταιβάν. Και εάν η αμερικανική κυβέρνηση δίνει αυτή τη στιγμή προτεραιότητα στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, το προφανές παραμένει. Η Ταιβάν ήταν και παραμένει ο πραγματικός φάκελος στον οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ολόκληρη η κυβέρνησή του εργάζονται ενεργά, εκδηλώνοντας μια πολιτική προσέγγισης με το πολύπαθο νησί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να προειδοποιήσει την Κίνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταιβάν σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σε αυτό, οι Αμερικανοί φαίνονται σίγουροι για τις προθέσεις αρκετών δυτικών υμμάχων τους στην περιοχή, οι οποίοι δείχνουν επίσης αποφασισμένοι να σταθούν ενάντια στην Κίνα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, στις 28 Σεπτεμβρίου, μια επιτροπή της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την πολιτική της Ταιβάν του 2022». Το κείμενο προβλέπει σημαντική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ταιβάν, καθώς και σημαντική αναθεώρηση της πολιτικής προσέγγισης της Ουάσιγκτον σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, την πρώτη από το μακρινό 1979. Ο Μπάιντεν, με την απόφαση της κατάρριψης, έστειλε, κι αυτός, το δικό του μήνυμα στο Πεκίνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας