Ιαπωνία: Εκτός κυβέρνησης για ομοφοβικά σχόλια
Πηγή: AP PHOTO/ דŒ[ã
Τη θέση του στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας του κόστισαν τα ομοφοβικά σχόλια που έκανε ο υφυπουργός Αράι Μασαγιόσι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κισίντα Φούμιο. Ο υφυπουργός ζήτησε συγγνώμη αλλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.
Ο Αράι Μασαγιόσι, υφυπουργός του Φούμιο από το 2021, δήλωσε ότι περιφρονεί τα ομόφυλα ζευγάρια και τόνισε ότι δεν θέλει ούτε καν να βλέπει ζευγάρια του ιδίου φύλου. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα ζευγάρια αυτά πρέπει να φύγουν από την χώρα και, αν αυτό δεν γίνει δυνατόν, να ζουν κάπου απομονωμένα, μακριά από τον αστικό πληθυσμό. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι κάποιοι μπορεί να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία εάν η κυβέρνηση νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων.
Οι δηλώσεις αυτές του Μασαγιόσι θεωρήθηκαν, βέβαια, ότι δεν είναι φυσιολογικές και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κισίντα Φούμιο τόνισε πως «οι παρατηρήσεις του και τα σχόλιά του είναι εντελώς απρεπή και ασύμβατα με την κυβερνητική πολιτική. Είναι εξωφρενικοί ισχυρισμοί, ασύμφωνοι με την σύγχρονη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».
Ο υφυπουργός ανασκεύασε, στην συνέχεια, τις ομοφοβικές δηλώσεις του και ζήτησε συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι τα σχόλιά του ήταν ακατάλληλα, παρόλο που αυτά εξέφραζαν αυστηρά προσωπική άποψη.
Ο Φούμιο Κισίντα πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει στην επίτευξη μιας ποικιλόμορφης κοινωνίας, στην οποία κάθε ομόφυλο ζευγάρι θα αντιμετωπίζεται ως ίσο με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Επισημαίνεται ότι η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στο G7, που αποτελείται από επτά βιομηχανικά κράτη, η οποία δεν αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια σε εθνικό επίπεδο, αν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού θα υποστήριζε τέτοιες ενώσεις.
Το Τόκιο ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα να εκδίδει πιστοποιητικά σχέσης σε ομόφυλα ζευγάρια που ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, ένα πολυαναμενόμενο βήμα σε μια χώρα χωρίς ίσους γάμους.
Αυτά τα πιστοποιητικά επιτρέπουν στις σχέσεις LGTBQ να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα ζευγάρια για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες σε θέματα όπως η στέγαση, η ιατρική ή η κοινωνική πρόνοια.
Περισσότερες από 200 τοπικές κυβερνήσεις στην Ιαπωνία έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την αναγνώριση των ομόφυλων ενώσεων από τότε που η περιοχή Shibuya του Τόκιο ξεκίνησε το σύστημα το 2015.
Αν και δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με ένα παντρεμένο ζευγάρι, αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για ζευγάρια όπως η Μίκη και η Καίτη, που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν καμία επίσημη απόδειξη της σχέσης τους.
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν ότι θα μας αντιμετωπίσουν ως ξένους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο στο σπίτι της στο Τόκιο, του οποίου το ψυγείο είναι διακοσμημένο με φωτογραφίες του 36χρονου Γιαπωνέζου και του 31χρονου Αμερικανού συντρόφου της.
Τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία, με επικεφαλής ένα σύγχρονο κόμμα με νεωτερικές πολιτικές και κοινωνικές ιδέες που ασπάζεται τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, έχει κάνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα και προς την αποδοχή της σεξουαλικής διαφορετικότητας.
Με αναφορές από: Deutsche Welle, BBC, NHK News
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας