Συμφωνία ορόσημο μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης για φυσικό αέριο – μεταναστευτικό

Συμφωνία ορόσημο μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης για φυσικό αέριο – μεταναστευτικό

Πηγή: HAZEM AHMED | Συντελεστές: REUTERS

Συμφωνία-ρεκόρ για την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών υπογράφηκε όταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι

Συμφωνία-ρεκόρ για την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών υπογράφηκε όταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συνήψε συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση για τους μετανάστες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού υδρογονανθράκων Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, σύναψε συμφωνία στο μέτωπο της ενέργειας.

Η Μελόνι επισκέφθηκε τη Λιβύη για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιούνις Άχμεντ Αλ-Μένφι. Η επίσκεψη στην Τρίπολη ακολουθεί εκείνη στο Αλγέρι τις τελευταίες ημέρες και θα μπορούσε να προηγηθεί εκείνη στην Τυνησία και εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης να καταστήσει την Ιταλία ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη – το λεγόμενο «Σχέδιο Ματέι».

«Η σημερινή συμφωνία θα καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα και ενισχύοντας τη θέση της Eni ως κορυφαίου φορέα εκμετάλλευσης στη Λιβύη», δήλωσε ο Ντεσκάλτσι.

Ο Ντεσκάλτσι και ο Φαρχάτ Μπενγκντάρα, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (Noc), υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη της ανάπτυξης των εγκαταστάσεων A&E, ένα στρατηγικό έργο που αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς της Λιβύης και τη διασφάλιση των εξαγωγών προς την Ευρώπη. Η Eni δραστηριοποιείται στη Λιβύη από το 1959, όπου είναι ο κύριος παραγωγός φυσικού αερίου με μερίδιο 80% της εθνικής παραγωγής.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. δολάρια, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η Eni τα τελευταία 25 χρόνια. Η συμφωνία καλύπτει δύο υπεράκτια κοιτάσματα στα ανοικτά των δυτικών ακτών, τα αποθέματα των οποίων εκτιμώνται σε 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το 2026 και, με ρυθμό 850 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα, μπορεί να συνεχιστεί για 25 χρόνια.

«Ο ενεργειακός τομέας δεν έχει δει επένδυση αυτού του μεγέθους για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Noc, Φαρχάτ Μπενγκντάρα. «Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι το λιβυκό κράτος έχει ξεπεράσει το στάδιο των πολιτικών κινδύνων», πρόσθεσε.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα που θα μειώσει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και της Eni για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Η Λιβύη είναι πέμπτη στην κατάταξη των αφρικανικών χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου μετά τη Νιγηρία, την Αλγερία, τη Μοζαμβίκη και την Αίγυπτο. Από το 2004 λειτουργεί ο αγωγός φυσικού αερίου GreenStream μήκους 520 χιλιομέτρων, ο οποίος συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία και συγκεκριμένα τη Mellitah με την Gela, στη Σικελία.

Φάκελος μετανάστευσης

Είναι ζωτικής σημασίας για την ιταλική κεντροδεξιά κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει ένα από τα άλογα του πολέμου της: τη διακοπή της παράνομης μετανάστευσης. Με αυτό το σκεπτικό, η πρωθυπουργός στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής για τη ρύθμιση των εκροών.

Είναι απαραίτητο να «βρεθούν διαρθρωτικές και επαληθεύσιμες λύσεις» για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, επίσης «σε συνεργασία με την υπηρεσία του ΟΗΕ επί τόπου», δήλωσε η Μελόνι ενόψει των αυξημένων παράνομων αναχωρήσεων δια θαλάσσης από τη Λιβύη, που τροφοδοτούνται από διακινητές ανθρώπων.

Για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με τους Λίβυους ομολόγους τους.

Ο πρώτος επρόκειτο να «ενισχύσει την ικανότητα και τη συνεργασία με τη λιβυκή αρχή σε σχέση με την ακτοφυλακή», ενώ ο δεύτερος έθεσε τις βάσεις για «μια κοινή ομάδα εργασίας» για τις μεταναστευτικές ροές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

« Μελόνι προσέφερε την Ιταλία ως εταίρο για να βοηθήσει την ανάπτυξη της Λιβύης και την πορεία προς τις κανονικές εκλογές «γρήγορα» για τη σταθεροποίηση της χώρας που εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη σε δύο κυβερνήσεις, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αναβολή των εκλογών.

Το άλλο εκτελεστικό όργανο της Λιβύης, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, διοικείται από τον Φάτι Μπασάγκα, ενώ η Κυρηναϊκή, στρατηγικής σημασίας σε πολλά μέτωπα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, πρωταγωνιστή του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2014 μετά την πτώση του Καντάφι.

Η Μελόνι έκανε μόνο μια στάση στην Τρίπολη, αλλά η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Noc αντιπροσωπεύει και μια προσέγγιση με τον Χάφταρ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Noc Μπενγκντάρα, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία, είναι άνθρωπος που βρίσκεται κοντά του.

Ένας «ευρύς εθνικός πολιτικός συμβιβασμός μπορεί να συμβάλει στην άρση του σημερινού αδιεξόδου», δήλωσε η Μελόνι. Η Ιταλία «θα κάνει το χρέος της για να διασφαλίσει μεγαλύτερη ενότητα προθέσεων εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τον λιβυκό φάκελο και να αποφύγει τον κίνδυνο ορισμένες επιρροές να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά αντί να ευνοήσουν την εικόνα», πρόσθεσε.

Η προτεινόμενη αλλαγή προσέγγισης έχει στόχο να βοηθήσει «τις αφρικανικές χώρες να αναπτυχθούν και να γίνουν πλουσιότερες» και δεν έχει σκοπό να είναι «ληστρική», τόνισε η πρωθυπουργός, οποία πριν από λίγο καιρό χρησιμοποίησε την ίδια λέξη για να περιγράψει τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: Euractiv.gr/Από Federica Pascale | EURACTIV.it | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play