Bloomberg: Η διακοπή ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει το μέλλον για καθαρότερο ενεργειακό δίκτυο
Πηγή: Reuters
Για λίγες ώρες την περασμένη εβδομάδα, οι Βρετανοί καταναλωτές κλήθηκαν να κάνουν μια επιλογή: να συνεχίσουν να καταναλώνουν ρεύμα κανονικά ή απλώς να σβήσουν τα φώτα.
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν μέρος στην προσπάθεια να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια μερικών ωρών που προβλεπόταν ότι οι προμήθειες ενέργειας θα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες, σημειώνει το Bloomberg.
Προσφέρθηκε ένα οικονομικό κίνητρο, αλλά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι περισσότερα. Αποτελούν μια πρόγευση των επιλογών και της συμπεριφοράς που θα πρέπει να γίνουν κοινός τόπος καθώς ο κόσμος μετατρέπει τον ενεργειακό του εφοδιασμό σε συντριπτικά εξαρτώμενο από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι προσδοκίες του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ανατραπεί από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν τον εφοδιασμό δεδομένο, η κρίση στην Ευρώπη αποκάλυψε ένα πολύ πιο εύθραυστο σύστημα.
Σε απάντηση, οι χώρες προσπαθούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να εγγυηθούν καλύτερα τις πηγές ενέργειας και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά αυτό θα απαιτήσει επίσης μια μεγάλη αλλαγή στις βαθιά ριζωμένες συνήθειες σχετικά με το πώς και πότε οι άνθρωποι καταναλώνουν ενέργεια.
“Η ανταπόκριση στην πλευρά της ζήτησης πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας, μέρος της συνήθους λειτουργίας”, δήλωσε η Σάρα Χόναν, υπεύθυνη πολιτικής ευελιξίας στην Ένωση για την αποκεντρωμένη ενέργεια, σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Αιχμές ισχύος
Κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας, οι τεχνικοί διατηρούν τα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Έχουν το νου τους για πιθανές αιχμές, όπως όταν όλοι έχουν την τηλεόραση ανοιχτή για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ή την πιο συνηθισμένη βραδινή έξαρση όταν οι άνθρωποι μαγειρεύουν δείπνο.
Αλλά αντί να αυξήσει απλώς την προσφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να μετατοπίσει τη ζήτηση.
Οι οικιακοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν από τους επιλέξιμους πελάτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από το κανονικό για μία ώρα το βράδυ της Δευτέρας και 90 λεπτά την Τρίτη. Οι συμμετέχοντες ανταμείφθηκαν με μετρητά για κάθε μονάδα που έκοβαν, σε σύγκριση με την τυπική τους χρήση.
Ένας μεγάλος προμηθευτής, η Octopus Energy, ανέφερε ότι 400.000 πελάτες συμμετείχαν σε κάθε συνεδρία. Τη Δευτέρα, μείωσαν τη χρήση κατά περίπου 200 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, σαν να είχε διακοπεί όλο το ρεύμα στο Μπρίστολ, μεταξύ των 10 μεγαλύτερων πόλεων της Αγγλίας.
Την επόμενη ημέρα, η μείωση της ζήτησης των πελατών ήταν σχεδόν ισοδύναμη με την πόλη του Λίβερπουλ που έσβησε τα φώτα για μια ώρα. Πρόκειται για λίγο λιγότερο από το 1% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά αρκετό για να κάνει τη διαφορά στα ισχνά περιθώρια του δικτύου.
Εάν οι προμήθειες ήταν πραγματικά μη διαθέσιμες, τότε αυτού του είδους το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας καταστροφής. Αλλά είναι επίσης μια πρόβα τζενεράλε για ένα μέλλον όπου η αιολική ενέργεια θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο δίκτυο.
Όταν ο άνεμος πέφτει, κάτι άλλο πρέπει να καλύψει το κενό. Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι κυρίως το φυσικό αέριο. Αλλά κάθε μονάδα ζήτησης που οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν είναι λίγο αέριο που δεν χρειάζεται να καεί και λίγο λιγότερο αέριο του θερμοκηπίου που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα.
Ακόμη και καθώς οι χώρες βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις τρέχουσες μονάδες φυσικού αερίου, αυτές οι επιλογές που βασίζονται σε ορυκτά θα είναι πολύ πιο ακριβές. Αυτό καθιστά τις αλλαγές στη ζήτηση ακόμη πιο ελκυστικές.
“Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την απελευθέρωση της αποδοτικής και καθαρής ευελιξίας της ζήτησης”, δήλωσε ο Κεσαβαρτίνι Σαβαριμουτού, αναλυτής του BloombergNEF. “Είναι πολύ φθηνότερη και καθαρότερη”.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο. Φέτος το χειμώνα η Ιρλανδία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με την ονομασία “Beat the Peak” για να προσπαθήσει να πείσει τους πελάτες της να μετατοπίσουν τη χρήση ενέργειας από τις ώρες της ημέρας που η ζήτηση είναι υψηλότερη. Πέρυσι στην Καλιφόρνια, ο διαχειριστής του δικτύου απέτρεψε δυνητικά μεγάλες διακοπές ρεύματος στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα στους πελάτες που τους ζητούσε να μειώσουν την ηλεκτρική ενέργεια σε συγκεκριμένα παράθυρα.
Οι ευκαιρίες θα αυξηθούν όσο οι οικονομίες θα απεξαρτώνται από τον άνθρακα. Επί του παρόντος ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να έχει λίγες επιλογές για να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα σπίτια θα στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα και οικιακή θέρμανση. Αυτά θα προσθέσουν ευελιξία αν οι άνθρωποι επιλέξουν να φορτίζουν εκτός των ωρών αιχμής ή να χαμηλώνουν λίγο τον θερμοστάτη κατά τη διάρκεια αιχμών ζήτησης.
Μεγάλο μέρος της μελλοντικής ευελιξίας μπορεί να περιλαμβάνει αυτοματισμούς που θα παρακάμπτουν την πρόκληση του να ευθυγραμμιστεί η κατανάλωση ενέργειας από εκατομμύρια ανθρώπους με τις ώρες που, για παράδειγμα, φυσάει άνεμος και η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα σπίτια θα παραδώσουν κάποιο έλεγχο της χρήσης ενέργειας στους προμηθευτές, επιτρέποντάς τους να κάνουν πράγματα όπως η αύξηση της θερμοκρασίας των ψυγείων από απόσταση. Οι καταναλωτές δεν θα έχουν καν επίγνωση των αλλαγών.
Το κλειδί σε αυτές τις προσπάθειες θα είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου με τον οποίο τα νοικοκυριά επικοινωνούν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παραδοσιακοί μετρητές πρέπει να αντικατασταθούν με έξυπνους μετρητές που στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη χρήση ενέργειας.
Ορισμένα μέρη έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτό το μέτωπο. Στη Δανία, τη χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια, η πλειονότητα των νοικοκυριών διαθέτει ήδη έξυπνο μετρητή και οι άνθρωποι πληρώνουν ως επί το πλείστον τιμές αγοράς για το ρεύμα. Αυτό αποτελεί οικονομικό κίνητρο για τους ανθρώπους να μετατοπίζουν τη ζήτηση σε ώρες που φυσάει άνεμος και οι τιμές είναι χαμηλότερες, συχνά τη νύχτα.
Σύμφωνα με τον Τζο-Τζο Χάμπαρντ, συνιδρυτή της Electron, η οποία κατασκευάζει λογισμικό για ευέλικτες αγορές ενέργειας, η αυτοματοποίηση θα κάνει μια αγορά που θα είναι φθηνότερη, πιο αποτελεσματική και θα απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από τους καταναλωτές.
“Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάθε ηλεκτρικό όχημα και αντλία θερμότητας είναι επικοινωνήσιμο με το δίκτυο και τους προμηθευτές, κάτι που δεν κάνουμε καν αυτή τη στιγμή”, είπε. “Αυτό είναι πραγματικά το πρώτο βήμα για ένα ευέλικτο δίκτυο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας