Πάνω από 300 άρματα μάχης θα προσφέρουν οι χώρες της Δύσης στην Ουκρανία

Πάνω από 300 άρματα μάχης θα προσφέρουν οι χώρες της Δύσης στην Ουκρανία

Πηγή: Αρχείου

Πάνω από 300 άρματα μάχης θα προσφέρουν οι χώρες της Δύσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας στη Γαλλία, την ώρα που στο Κίεβο ετοιμάζονται για νέα ρωσική επίθεση περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάνω από 300 άρματα μάχης θα προσφέρουν οι χώρες της Δύσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας στη Γαλλία, την ώρα που στο Κίεβο ετοιμάζονται για νέα ρωσική επίθεση περί τα τέλη Φεβρουαρίου. «Μέχρι σήμερα πολλές χώρες έχουν επιβεβαιώσει επισήμως τη δέσμευσή τους να παραδώσουν 321 βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βαντίμ Ομελτσένκο στο γαλλικό δίκτυο BFMTV, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τον τύπο των τανκς και ποια κράτη θα τα στείλουν στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν αυτή την εβδομάδα να παραδώσουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και η Γερμανία συμφώνησε να στείλει 14 Leopard 2 A6. Η Βρετανία έταξε στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι 14 τανκς Challenger 2, ενώ η Πολωνία ζήτησε την έγκριση του Βερολίνου για να επανεξαγάγει κάποια απ’ τα δικά της, γερμανικής κατασκευής Leopard 2 στην Ουκρανία.

Παραμένει ασαφές πότε θα φθάσουν τα τανκς αυτά στην Ουκρανία. Ο Ομελτσένκο είπε ότι οι ημερομηνίες παράδοσης ποικίλου ανάλογα με τον τύπο και την χώρα προέλευσης των αρμάτων μάχης και το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί στον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων της Ουκρανίας με δυτικές χώρες.

Ωστόσο, απηχώντας τη δραματική έκκληση του Ζελένσκι, που είχε καλέσει προηγουμένως τη Δύση να παράσχει στη χώρα του βαρύ οπλισμό, που σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του πολέμου, ο Ομελτσένκο είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθεια «το συντομότερο δυνατό». «Αν είναι να περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, τότε θα είναι πολύ αργά», τόνισε.

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων μέχρι την επέτειο της εισβολής

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι δίνουν μια μάχη με τον χρόνο και το επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας της χώρας, Ολεξίι Ντανίλοφ σημειώνοντας ότι πιθανώς η Ρωσία «προετοιμάζεται για μέγιστη δράση» μέχρι την πρώτη επέτειο της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πιστεύουν ότι μέχρι την επέτειο θα πρέπει να έχουν πετύχει κάποια πράγματα. Δεν είναι μυστικό ότι προετοιμάζονται για νέο κύμα επιθέσεων μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, όπως λένε», δήλωσε στο Radio Svoboda. Ο Ουκρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει μια «αποστολή» για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία κι ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί εδώ και μία εβδομάδα να καταμετρήσει τις αμυντικές δυνατότητες των δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή της Ζαπορίζια. «Υπάρχει μια συγκεκριμένη συγκέντρωση στρατιωτών. Το γνωρίζουμε αυτό, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει ως προς το θέμα αυτό στη Ρωσική Ομοσπονδία», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play