Η ΕΕ προκαλεί περισσότερο πόνο στη Ρωσία με το δεύτερο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου
Πηγή: Pixabay
Η ΕΕ και οι πλούσιες χώρες σύμμαχοί της στοχεύουν και πάλι στην ικανότητα της Ρωσίας να κερδίσει χρήματα από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της, κινώντας τον περιορισμό της τιμής των προϊόντων διύλισης πετρελαίου της Μόσχας.
Το μπλοκ προτείνει οι σύμμαχοι της G7 να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού ντίζελ στα 100 δολάρια το βαρέλι και να ορίσουν ξεχωριστό ανώτατο όριο 45 δολαρίων για άλλα φθηνότερα πετρελαϊκά προϊόντα. Η ΕΕ θέλει να εφαρμόσει το μέτρο στις 5 Φεβρουαρίου — την ίδια ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της αγοράς ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων. Η είδηση μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg.
Είναι ο δεύτερος γύρος ανώτατων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο. η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις αργού πετρελαίου της Μόσχας σε συνδυασμό με εμπάργκο της ΕΕ στις χώρες μέλη της (εκτός από τη Βουλγαρία) να αγοράζουν ρωσικό θαλάσσιο αργό.
Αυτή η κίνηση επέβαλε ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του ρωσικού αργού βαθμού Urals ήταν 47 δολάρια το βαρέλι από την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών αγοράς Argus. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την τιμή των 84 δολαρίων ανά βαρέλι του αργού πετρελαίου αναφοράς Brent και ένα σημάδι ότι οι εναπομείναντες αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, όπως η Ινδία και η Κίνα, πιέζουν τη Μόσχα για τεράστιες εκπτώσεις.
Το ανώτατο όριο του αργού πλήττει ήδη σκληρά τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρωσίας και τώρα η ΕΕ και οι σύμμαχοί της θέλουν να καταφέρουν ένα ακόμη χτύπημα στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα όπως το ντίζελ. «Λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα του [ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό αργό]… είναι σκόπιμο να εισαχθούν δύο επιπλέον ανώτατα όρια τιμών για τα πετρελαϊκά προϊόντα», αναφέρει η πρόταση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ που εξέτασε το POLITICO. Η Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ που βρίσκεται σε περιοδεία στην Αφρική αυτή την εβδομάδα, δήλωσε: «Είμαι ενθαρρυμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου».
Η πρόταση της ΕΕ προτείνει τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου 45 $ ανά βαρέλι για προϊόντα που συνήθως διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με το αργό, όπως το μαζούτ και τα λευκά πετρέλαια, και ένα ανώτατο όριο 100 $ ανά βαρέλι για προϊόντα που διαπραγματεύονται με premium, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ και του πετρελαίου εσωτερικής καύσης. «Θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία, επειδή τα πετρελαϊκά προϊόντα είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία μπορεί να εξάγει το αργό της πετρέλαιο», δήλωσε ο Janis Kluge, ανώτερος συνεργάτης και Ρώσος επιτηρητής του προϋπολογισμού στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.
Με τις εταιρείες πετρελαίου της Μόσχας «ήδη να δυσκολεύονται» να εξάγουν αργό πέρυσι, «προσπάθησαν να λειτουργήσουν τα διυλιστήρια τους στο μέγιστο» για να αποκτήσουν πελάτες για το αργό, αλλά αυτό δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολο, είπε. Η Ρωσία προμήθευε ιστορικά περισσότερες από τις μισές συνολικές εισαγωγές ντίζελ της ΕΕ, προκαλώντας ανησυχίες για κρίση εφοδιασμού μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο. Ωστόσο, οι αγορές ντίζελ της τελευταίας στιγμής και η χαμηλή ζήτηση λόγω ασυνήθιστα ήπιου καιρού μειώνουν την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Eugene Lindell, επικεφαλής ραφιναρισμένων προϊόντων στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας FGE.
Το προτεινόμενο ανώτατο όριο της τιμής του ντίζελ είναι «σχετικά υψηλό», είπε, κάτι που «είναι καλό για τους καταναλωτές επειδή ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού». Παρόλο που το μέτρο θα προκαλέσει «μεγάλο… ανακατατάξεις των ροών παγκοσμίως», ο Lindell αναμένει ότι οι αγορές ντίζελ θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς έως τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ πιθανότατα θα κοιτάζει όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή για τα διυλισμένα καύσιμα της, πρόσθεσε. Οι πρεσβευτές του μπλοκ θα συζητήσουν επίσημα την πρόταση την Παρασκευή. Πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για το μέτρο πριν λάβουν την έγκριση άλλων χωρών-μελών της G7.
Πηγή: politico.eu/ VICTOR JACK,JACOPO BARIGAZZI
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας