Tageszeitung σχολιάζει: Πρόταση μομφής εν μέσω σκανδάλου υποκλοπών
Πηγή: Eurokinissi
Η Tageszeitung σχολιάζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς την ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω των εξελίξεων γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών επιφέρει τεράστια πολιτική εκρηκτικότητα. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε θέσει την Ε.Υ.Π. υπό τον άμεσο έλεγχό του σε μια από τις πρώτες του πράξεις στην εξουσία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε για τις υποκλοπές. Ο έλληνας πρωθυπουργός προφανώς δεν ενδιαφέρεται για διευκρινίσεις. Αντιθέτως: ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ μπλοκάρουν, καλύπτουν, σβήνουν (ψηφιακά) ίχνη. Αλλά ο Τσίπρας δεν το έβαλε κάτω και επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, τον οποίο εμπόδισε η Νέα Δημοκρατία από το να ενημερώσει τη Βουλή για τα αποτελέσματα των ερευνών».
«Όπως και τον Ιανουάριο του 2022, είναι βέβαιο πως και αυτή τη φορά δεν θα συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας, παρ’ ότι και τα 5 κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν ομοφώνως υπέρ. Ο υπολογισμός του Τσίπρα, ωστόσο, είναι να τραβήξει ακόμη περισσότερο την προσοχή στις “παρακρατικές μεθοδεύσεις” του Μητσοτάκη στην τελική ευθεία πριν από τις φετινές εκλογές», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου. «Παρά τις πελατειακές σχέσεις που άνθισαν επί Μητσοτάκη, τον κλιμακούμενο νεποτισμό, τη διαφθορά, τον αυξανόμενο πλουτισμό των πολιτικών της Ν.Δ. και τον πληθωρισμό, η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με πέντε και πλέον ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις». Τέλος, δεδομένης της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, το γερμανικό μέσο καταλήγει πως «ο Μητσοτάκης ποντάρει περισσότερο σε μία δεύτερη ψηφοφορία, όπου θα ισχύσει και πάλι ένα μπόνους εντολής για τον πρώτο υποψήφιο, το οποίο θα μπορούσε να του επιτρέψει να συνεχίσει να κυβερνά μόνος του».
H EE αλλάζει τη διαχείριση του μεταναστευτικού
Ελληνικό συνοριακό φυλάκιο στον Έβρο
Στην πρόσφατη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, φάνηκε πως σχεδιάζονται αλλαγές στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με απώτερο σκοπό την αύξηση του αριθμού των επαναπατρισμών. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σωστή στρατηγική: ενώ κάποιοι επικεντρώνονται κυρίως στα κίνητρα για συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, άλλοι θέλουν να αυξήσουν την πίεση», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Προεδρία τάχθηκε υπέρ του να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της αναπτυξιακής και εμπορικής πολιτικής, όπως και της πολιτικής θεωρήσεων. Η Γερμανία κρίνει πως ο καλύτερος τρόπος είναι οι μεταναστευτικές συμφωνίες, όπως αυτή που σύνηψε η Γερμανία με την Ινδία. Προβλέπει όχι μόνο τον επαναπατρισμό των πολιτών, αλλά και τη νόμιμη μετανάστευση φοιτητών, ασκουμένων, επιστημόνων και ειδικευμένων εργαζόμενων».
Επί τάπητος τέθηκε και το αμφιλεγόμενο ζήτημα του κατά πόσον οι συνοριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να χρηματοδοτούνται στο μέλλον από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. «Περίπου τα μισά κράτη της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ αυτού του σχεδίου. Από την άλλη, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε πως “δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για φράχτες και τείχη”. Πάντως, φαίνεται πως η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία να αμβλύνει την προηγούμενη κατηγορηματική απόρριψή της, ενώ και το Βερολίνο, επίσης, δεν αντιδρά πλέον τόσο αλλεργικά σε τέτοιου είδους σκέψεις, όπως συνέβαινε επί Μέρκελ. Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν συμβιβασμό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Βουλγαρία που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
Πηγή: DW/Γιώργος Πασσάς,Tageszeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Zeit
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας