Τα Leopard, ο Μπορέλ και το αναποφάσιστο SPD
Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/Αρχείου
Ο Ζοζέπ Μπορέλ παρεμβαίνει υπέρ της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων Leopard 2 στην Ουκρανία, ενώ το ισχυρότερο κόμμα της τρικομματικής κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς αμφιταλαντεύεται φανερά μπροστά στην νέα πρόκληση που θέτουν τα στρατιωτικά και επιχειρησιακά δεδομένα του πολέμου.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υποστηρίζει ότι «η Γερμανία δεν “μπλοκάρει’ (σ.σ.: την αποστολή Leoprard στην Ουκρανία). Οι άλλες χώρες, που θέλουν να το κάνουν, μπορούν να εξάγουν αυτά τα τανκ. Άρα η Γερμανία δεν εμποδίζει την εξαγωγή τανκ Leopard».
Με αυτόν τον τρόπο, ο Μπορέλ παρακινεί άλλες χώρες της Ευρώπης να στείλουν τα γερμανικά Leopard αντί της Γερμανίας.
Αυτή η δήλωση έχει ως πρωταρχικό αποδέκτη την Πολωνία, η οποία έχει ήδη εκφραστεί θετικά σε μια τέτοια προοπτική, χωρίς, όμως, να παραλείπει να παροτρύνει το Βερολίνο να στείλει τα ισχυρά γερμανικά τεθωρακισμένα, κάτι που ο Ζοζέπ Μπορέλ αποφεύγει να πράξει με την σημερινή δήλωσή του.
Δεδομένου ότι τα άρματα μάχης Leopard κατασκευάζονται στη Γερμανία, το Βερολίνο υποτίθεται ότι θα δώσει το πράσινο φως σε οποιαδήποτε μεταφορά αυτού του τύπου τανκς στην Ουκρανία.
Η Βαρσοβία, από την πλευρά της, ανέφερε χθες ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αποστολή αυτών των τανκ χωρίς την έγκριση του Βερολίνου, το οποίο παραμένει χαρακτηριστικά αναποφάσιστο. «Ναι, σίγουρα θα στείλουμε αυτά τα τανκ. Θα είμαστε σε επαφή με τη γερμανική κυβέρνηση για αυτό. Αλλά ό,τι κι αν κάνουν οι άλλες χώρες, είμαστε περισσότερο από αποφασισμένοι, όπως υποσχεθήκαμε στην ουκρανική πλευρά, να τους στείλουμε τανκ», δήλωσε ο Ζμπίγκνιου Ράου, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών.
Έτσι, λοιπόν, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν ανοιχτά την αποστολή των επίμαχων τανκ στην Ουκρανία και ο Ζοζέπ Μπορέλ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των Ουκρανών με Leopard.
Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, δεν έχει καταγραφεί κάποια διαφωνία ή σοβαρή απόκλιση ως προς την συγκεκριμένη προμήθεια. Οι θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών είναι σαφείς.
Το ζήτημα για την αναβλητική αυτή στάση των Γερμανών μεταφέρεται στο επίπεδο του γερμανικού πολιτικού συστήματος, στο εσωτερικό του οποίου μία μόνο σοβαρή και με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση πολιτική δύναμη τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση.
Οι Πράσινοι είναι σε ανοικτή ρήξη με το Κρεμλίνο και τον Β. Πούτιν από την αρχή του πολέμου και η στάση αυτή επιβεβαιώνεται και με την θέση που η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει αναφορικά με την προμήθεια των Leopard 2.
Την ίδια θέση τηρεί και η κεντροδεξιά χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση, η οποία με σαφήνεια συνηγορεί υπέρ της αποστολής των τεθωρακισμένων οχημάτων.
Αν εξαιρεθούν οι φιλελεύθεροι του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο συμμετέχει ως συνιστώσα στην τρικομματική κυβέρνηση και το οποίο είναι σχεδόν μονίμως απασχολημένο με «νέα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων», το κόμμα που απομένει είναι το ιστορικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το SPD. Οι σοσιαλδημοκράτες τηρούν είτε μια επαμφοτερίζουσα στάση, είτε είναι ανοιχτά εναντίον την αποστολής.
Έτσι, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, επικεφαλής του οποίου είναι ο Σολτς, πληροφορεί ότι ο καγκελάριος δεν πρέπει να πιέζεται περισσότερο: «Η υπερβολική κριτική και η προσωπική εχθρότητα απειλούν να κάνουν τον πολιτικό διάλογο για τη βοήθειά μας στην Ουκρανία να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα γεγονότα. Η υποστήριξή μας θα είναι μεγαλύτερη εάν διατηρήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των δύο προοπτικών και βάλουμε τις προσωπικές εχθρότητες στο πίσω μέρος του μυαλού μας».
Τέλος, σαφώς αρνητική είναι η κίνηση στελεχών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα οποία ζητούν επανεξέταση των σχέσεων της Γερμανίας με την Κίνα και την Ρωσία. «Η ασφάλεια της Ευρώπης πρέπει να οργανωθεί μαζί με την Ρωσία», ισχυρίζονται τα στελέχη, τα οποία αναφέρουν ακόμη ότι «ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον ρόλο μας στον κόσμο και να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό που θεωρούμε ως τον πυρήνα της ευημερίας, της ελευθερίας και της ειρήνης: τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας