Τι να περιμένουμε από την σημερινή ιστορική συνάντηση Μακρόν και Σολτς
Πηγή: Georg WENDT/AFP leprogres.fr
Η Γαλλία και η Γερμανία γιορτάζουν σήμερα την εξηκοστή επέτειο από την υπογραφή της μεταξύ τους Συνθήκης Φιλίας. Με την ευκαιρία αυτή, το κοινό υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνεδρίασή του, η οποία αναβλήθηκε για αρκετούς μήνες λόγω διαδοχικών διαφωνιών. Σε αυτή τη συνάντηση εναποτίθενται, ωστόσο, σημαντικές ελπίδες για τις σχέσεις των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. ελπίδες, όχι μόνο λόγω της επετείου.
Πιο ειδικά, η Γαλλία και η Γερμανία γιορτάζουν το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της γαλλογερμανικής συνθήκης των Ηλυσίων, το έγγραφο που καθόρισε τον οδικό χάρτη για τη διμερή συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου σε εξωτερικές, αμυντικές και πολιτιστικές πολιτικές. Με την ευκαιρία αυτή, θα πραγματοποιηθεί μεγάλος κοινός εορτασμός, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι των δύο χωρών, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων, υπουργοί και βουλευτές στο διάσημο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, όπου οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων θα καταθέσουν στεφάνια στο Πάνθεον.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου των δύο χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλισίων. Όλα αυτά θα επιβεβαιώσουν την επικαιρότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων και την κοινή βούληση του Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να προχωρήσουν μαζί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας, της βιομηχανίας, της ενέργειας και των μεταφορών και της μετανάστευσης. Η συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το περασμένο φθινόπωρο, αλλά «αναβλήθηκε», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη των Ηλυσίων προβλέπει μία συνεδρίαση ετησίως. Η εν λόγω αναβολή ήταν το αποκορύφωμα μιας κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία εργάστηκε, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος αεράμυνας στην Ευρώπη, το οποίο δεν περιλαμβάνει το Παρίσι, απορρίπτοντας την κοινή πρωτοβουλία της Γαλλίας με την Ιταλία.
Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με την Ισπανία και την Πορτογαλία για την κατασκευή αγωγού υδρογόνου και φυσικού αερίου, αγνοώντας το έργο που ευνοεί η Γερμανία, ενώ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν επέπληξε δημόσια τη Γερμανία, λέγοντας ότι «δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη να απομονωθεί η Γερμανία». Στη συνέχεια, ακολούθησε μια σειρά διμερών συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων.
Πλέον, δημοσιογράφοι και αναλυτές έχουν μεγάλες προσδοκίες από την σημερινή συνάντηση. Η Γαλλία και η Γερμανία καλούνται να συμφωνήσουν σε έναν νέο κοινό οδικό χάρτη, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των οικονομικών πολιτικών και της άμυνας. Επιπλέον, Γαλλία και Γερμανία θέλουν να δώσουν μια κοινή απάντηση στον «αμερικανικό προστατευτισμό», ο οποίος ευνοεί υπέρμετρα τις αμερικανικές ιδιωτικές επιχειρήσεις έναντι των ευρωπαϊκών μέσω του νόμου για την καταπολέμηση των συνεπειών του πληθωρισμού, γνωστού ως «Inflation Reduction Act».
Ακόμη, ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει εκ των πραγμάτων πιο κοντά τις δύο χώρες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και αναφορικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ο γαλλογερμανικός «κινητήρας» θα συνεχίσει να λειτουργεί και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα. Τέλος, στα πλαίσια των σημερινών πανηγυρικών εκδηλώσεων, το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας μέσω καύσιμου υδρογόνου και το ζήτημα των ενεργειακών τιμών πρόκειται να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, αν και δεν θα πρέπει να τρέφει κάποιος πολλές ελπίδες ως προς την από κοινού επίλυσή τους, σήμερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας