Σε τροχιά σύγκρουσης Μακρόν και εργαζόμενοι για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Πηγή: Αρχείου
Σε διαφορετικούς δρόμους κινούνται κυβέρνηση και εργαζόμενοι στην Γαλλία, με αντικείμενο την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μετά από ένα τριήμερο κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων, οι εργαζόμενοι και η αριστερά προβαίνουν σε δηλώσεις αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται πεπεισμένη για την πρόσθετη ανάγκη να επιβληθούν μέτρα για την προώθηση της εργασίας στην τρίτη ηλικία.
Ιδιαίτερα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των οργανώσεων νεολαίας αλλά και του αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν – Λυκ Μελανσόν.
Το νομοσχέδιο που προβλέπει συγκεκριμένα την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη πρέπει να παρουσιαστεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν – Λυκ Μελανσόν, από την πλευρά του, αρκέστηκε σε λίγα λόγια από την οροφή του φορτηγού των διοργανωτών, καθώς απευθυνόταν στον Εμμανουέλ Μακρόν: «Δεν θα μετατρέψουμε ολόκληρη την ύπαρξή μας σε εμπόρευμα (…) βρώμικα τα πάντα, να χαλάσουμε τα πάντα, να μειώσουμε τα πάντα, να ποσοτικοποιήσουμε τα πάντα».
Ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Μπεζανσανό, από την πλευρά του, κάλεσε τους διαδηλωτές να είναι «ακτιβιστές της γενικής απεργίας. Θα μπλοκάρουμε την κοινωνία, θα παραλύσουμε την οικονομία!», τόνισε ο πρώην τροτσκιστής ταχυδρόμος.
Ωστόσο, από την πλευρά της, η φιλελεύθερη – μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν και της Ελίζμπεθ Μπορν εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικοί ως προς τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Μάλιστα, αυτό που συζητείται από χθες στους προεδρικούς και κυβερνητικούς κύκλους δεν είναι κάποια μορφή ελάφρυνσης των μέτρων της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθείται, αλλά η επιβολή υποχρεωτικών μέτρων ως προς τους ηλικιωμένους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.
Η κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν εμφανίζεται, με βάση πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, βέβαιη όχι μόνον για την επέκταση των ορίων ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, αλλά και για την ανάγκη να εργαστεί και η τρίτη ηλικία.
Τα λεγόμενα «καταναγκαστικά μέτρα» θα αφορούν τους ηλικιωμένους, οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας