Οι ταραχές κλείνουν το Μάτσου Πίτσου στο Περού
Πηγή: Hugo Curotto | Συντελεστές: EPA
Το Περού βιώνει στιγμές ακραίας έντασης, η οποία κορυφώθηκε σήμερα, ολόκληρη την ημέρα, μία εβδομάδα μετά την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που έθετε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ιδιαίτερα, οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλο το Περού για την αποχώρηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε. Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Λίμα, την πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις. Πολλές πόλεις έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις αρχές, ενώ έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις με την αστυνομία, ιδιαίτερα στην Αρεκίπα και το Πούνο.
«Το κλείσιμο του δικτύου μονοπατιών των Ίνκας (πρόσβαση στην ξηρά, μονοπάτι των Ίνκας) και της Llaqta (ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου έχει διαταχθεί λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών» , ανέφερε σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού σε δελτίο τύπου.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, εκατοντάδες τουρίστες είχαν ήδη εγκλωβιστεί κοντά στο Μάτσου Πίτσου λόγω διαμαρτυριών.
Οι αναταραχές ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου μετά την απόλυση και τη σύλληψη του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, κατηγορούμενος για απόπειρα πραξικοπήματος, θέλοντας να διαλύσει το Κοινοβούλιο που επρόκειτο να τον εκδιώξει από την εξουσία. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανέρχονται στους εξήντα.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μια εβδομάδα, η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Λίμα και σε πολλές άλλες περιοχές λόγω των διαδηλώσεων κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, οι οποίες είχαν προκαλέσει τουλάχιστον 42 νεκρούς στη χώρα.
Αυτό το μέτρο, το οποίο ισχύει για τριάντα ημέρες, εξουσιοδοτεί τον στρατό να επέμβει για τη διατήρηση της τάξης και οδηγεί σε αναστολή πολλών συνταγματικών δικαιωμάτων όπως είναι η ελευθερία κυκλοφορίας και συνέρχεσθαι και το απαραβίαστο του σπιτιού, σύμφωνα με σχετικό διάταγμα.
Εκτός από την πρωτεύουσα, τα διαμερίσματα Κούσκο και Πούνο (νότια) υπόκεινται κυρίως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και το λιμάνι του Καλάο, δίπλα στη Λίμα, ενώ περισσότερα από εκατό οδοφράγματα απέκλεισαν την κυκλοφορία σε όλο το Περού, κυρίως στο νότο, το επίκεντρο των διαδηλώσεων, αλλά και γύρω από τη Λίμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας