Jacinda Ardern: “Φεύγω, γιατί με έναν τόσο προνομιακό ρόλο έρχεται και η ευθύνη”
Πηγή: Geneva Healthcare
Στα 42 της, η Jacinda Ardern έχει ήδη μερικά ρεκόρ στο βιογραφικό της: είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ο νεότερος ηγέτης της χώρας από το 1856 και ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 είχε σημειώσει σαρωτική νίκη στις εκλογές και από τότε κατάφερε να περάσει νόμο που διασφαλίζει ίσες αμοιβές γυναικών και αντρών, να χειριστεί με συνέπεια την πανδημία στην χώρα της και να μειώσει η ίδια τον μισθό της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jacinda Ardern (@jacindaardern)
Δηλώνοντας την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της χώρας με δάκρυα στα μάτια, η Ardern εξήγησε ότι δεν έχει πια τα αποθέματα για να συνεχίσει: “Ήρθε η ώρα. Φεύγω, γιατί με έναν τόσο προνομιακό ρόλο έρχεται και η ευθύνη. Την ευθύνη να ξέρεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς και επίσης πότε δεν είσαι”. Όπως είπε “είμαι άνθρωπος, οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε. Και μετά ήρθε η ώρα. Και για μένα, ήρθε η ώρα”.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Jacinda Ardern έγινε, στα 37 της, η νεότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το 1856.
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1980 σε οικογένεια Μορμόνων και μεγάλωσε στη Murupara, μια φτωχή πόλη για την οποία συχνά μιλάει σε συνεντεύξεις της. “Δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις παιδιά υποσιτισμένα και ξυπόλητα” έχει πει για τον τόπο και τις συνθήκες όπου μεγάλωσε και που την έκαναν να θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική. Η οικογένειά της μετακόμισε αργότερα σε ένα προάστιο του Auckland όπου η Ardern αποφοίτησε από το λύκειο και σπούδασε Επικοινωνία. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία της και εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας το 1999, σε ηλικία 17 ετών. Σύντομα, έγινε μέλος της στενής ομάδα συνεργατών της πρωθυπουργού Helen Clarck, η οποία έγινε μέντοράς της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jacinda Ardern (@jacindaardern)
Το 2005 η Ardern δήλωσε αγνωστικίστρια εγκαταλείποντας την εκκλησία των Μορμόνων εξαιτίας των ομοφοβικών θέσεών της. Την ίδια χρονιά, έφυγε για την Αγγλία όπου εργάστηκε για δύομισι χρόνια στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair. Στο τέλος αυτής της περιόδου, εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νέων (IUSY).
Το 2008, η Jacinda Ardern επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Εργατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στην αυτοδιοικούμενη περιοχή Waikato. Το Κόμμα της δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, όμως η ίδια πήρε μια θέση στο Κοινοβούλιο και σε ηλικία 28 ετών έγινε το νεότερο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 2011 ήταν υποψήφια για τη θέση αναπληρωτή της Government Administration Select Committee για το κεντρικό Auckland απέναντι στη Nikki Kaye του Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας. Καθώς εκείνη ήταν λίγους μήνες νεότερη από την Ardern ο Τύπος αποκάλεσε τη μονομαχία τους “μάχη των μωρών”. Αν και η Ardern έχασε, επέστρεψε για άλλη μια φορά στο Κοινοβούλιο. Το Μάρτιο του 2017 εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος και δύο μήνες μετά, όταν ο πρόεδρος Andrew Little παραιτήθηκε, επιλέχθηκε να τον αντικαταστήσει. Έτσι, στα 37 της, έγινε η νέα αρχηγός της αντιπολίτευσης και η νεότερη ηγέτης στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος.
Επί της προεδρίας της, η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος ανέβηκε στα ύψη: ένα μήνα πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις του έδιναν την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου. Η Jacinda Ardern ξεκίνησε εκστρατείες για δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποποινικοποίηση της άμβλωσης και ένα πρόγραμμα φροντίδας για τα φτωχά παιδιά. Λαμπερή και πάντα χαμογελαστή, “έγραφε” εξαιρετικά στην τηλεόραση και πολύ σύντομα οι εφημερίδες της χώρας άρχισαν να αναφέρονται στην “jacindamania” και να τη συγκρίνουν σε δημοφιλία με τον Justin Trudeau στον Καναδά και τον Barack Obama στις ΗΠΑ.
Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε το 35,7% των ψήφων και, στις 19 Οκτωβρίου 2017, η Jacinda Ardern σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα δύο κόμματα.
Έγινε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και η νεότερη από το 1856
Καθόλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, η Jacinda Ardern φροντίζει να ενημερώνει τακτικά τους συμπολίτες της με ειλικρίνεια και χιούμορ κάνοντας ακόμα και Facebook live, ενώ μείωσε κατά 20% τον μισθό της ως ένδειξη αλληλεγγύη στους συμπολίτες της που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Για να υπενθυμίσει τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης στη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα, έστειλε μέσω Instagram ένα μήνυμα στα παιδιά της χώρας εξηγώντας γιατί δεν θα μπορέσουν να κάνουν με τους φίλους τους το παραδοσιακό “κυνήγι” των πασχαλινών αυγών που αφήνει κάθε χρόνο το Λαγουδάκι του Πάσχα και προτείνοντας εναλλακτικές για να τηρήσουν το έθιμο όντας σε καραντίνα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jacinda Ardern (@jacindaardern)
Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε επαινεθεί η υποδειγματική στάση της μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch που στοίχισε τη ζωή 51 ατόμων. Την επόμενη μέρα πέρασε χρόνο με τις οικογένειες των θυμάτων φορώντας χιτζάμπ για να τους τιμήσει, ενώ δεσμεύτηκε να αλλάξει το νόμο περί οπλοκατοχής. Παράλληλα, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron προήδρευσε της συνόδου κορυφής για την αποτροπή μετάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου.
O 28χρονος ακροδεξιός Αυστραλός που εισέβαλε σκοτώνοντας σε δυο τζαμιά στο Christchurch είχε μεταδώσει εικόνες της επίθεσης μέσω Facebook, τις οποίες αργότερα η πλατφόρμα κατέβασε. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιλογή της να μην αναφέρεται ονομαστικά στο δράστη αλλά να εστιάσει στα θύματα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει κλίμα ενότητας. Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα είπε: ” Δεν θα με ακούσετε ποτέ να αναφέρω το όνομα του εκτελεστή του Christchurch. Είναι τρομοκράτης. Είναι εγκληματίας. Σας εκλιπαρώ να αναφέρετε τα ονόματα των θυμάτων και όχι το όνομα του άντρα που πήρε τις ζωές τους”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jacinda Ardern (@jacindaardern)
Η Jacinda Ardern έχει σχέση από το 2013 με τον Clarke Gayford, τηλεοπτικό παρουσιαστή της Νέας Ζηλανδίας. Στις 22 Ιουνίου 2018, το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί, ένα κοριτσάκι στο οποίο έδωσαν το όνομα Neve. Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της στα κοινωνικά δίκτυα στις 19 Ιανουαρίου 2018, ενημερώνοντας τους συμπολίτες της ότι είχε μάθει το νέα λίγες μέρες πριν από την εκλογή της και ότι σκόπευε να πάρει έξι εβδομάδες άδειας μητρότητας μετά τον τοκετό.
Λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της, τον Σεπτέμβριο του 2018, η Jacinda Ardern συμμετείχε στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενη από το σύντροφό της και το μωρό τους. “Με τη Neve είμαστε πολλές ώρες μαζί όταν είμαι στη Νέα Ζηλανδία, δεν μπορούσα να την αφήσω μακριά μου για τόσες μέρες”, δήλωσε.
Επίσης, η Ardern έχει πάθος για τη μουσική και στον ελεύθερο χρόνο της παίζει μουσική σαν DJ, ενώ ήταν ο πρώτος ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας που συμμετείχε στο Gay Pride του Auckland τον Φεβρουάριο του 2018.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας