Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται το παγκόσμιο real estate, με ένα χρέος ύψους 175 δισ. δολαρίων
Πηγή: Αρχείου
Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται το παγκόσμιο real estate, με ένα δυσθέωρητο χρέος ύψους 175 δισ. δολαρίων που τροφοδοτήθηκε από το διεθνώς υφεσιακό σπιράλ, να «αιωρείται» και να μετακυλίεται πλέον από τις κατοικίες προς τα εμπορικά ακίνητα.
Η βραδυφλεγής βόμδα που αγγίζει τα 3/4 του ενός τρισ. δολαρίων, στα «σπάργανα» της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων «κερδίζει έδαφος» καθώς ενισχύεται από την υψηλή φορολογία, τα αυξανόμενα επιτόκια και το τέλος του εύκολου χρήματος, ενός αχαλίνωτου νομισματικού πληθωρισμού που έπαψε την τελευταία 10ετία, με αποτέλεσμα πολλές αγορές να έχουν σχεδόν «παγώσει» και οι δανειολήπτες να βυθίζονται σε μία δεινή θέση.
Τα επίπεδα δυσφορίας στα ευρωπαϊκά ακίνητα αγγίζουν υψηλά δέκα ετών, εν μέρει λόγω και της μείωσης της ρευστότητας, σύμφωνα με μελέτη της δικηγορικής εταιρείας Weil, Gotshal & Manges. Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο βούτηξαν πάνω από 20% το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όπως τονίζουν στοιχεία της MSCI Inc, ενώ στις ΗΠΑ, η υποχώρηση είναι περίπου 9%, κατά την Green Street.
Η κάμψη των συναλλαγών και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτυπώνονται στην αγορά και αφορά τόσο εμπορικά ακίνητα όσο και τις κατοικίες, με συνέπεια να επηρεάζει αναπόφευκτα τις δαπάνες στην πραγματική οικονομία, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων από μεριάς οφειλετών.
«Αυτό που έχουμε σε αυτήν την διολίσθηση είναι ένα αρκετά μοναδικό σύνολο οικονομικών συνθηκών. Τα επιτόκια σφίγγουν αντί να αμβλύνουν το πλήγμα για τα ακίνητα και άλλες εταιρείες», υπογραμμίζει ο Ίαν Γκέρθι, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος στην μεσιτική εταιρία Jones Lang LaSalle. «Έχουμε μία δεξαμενή δυνητικά μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου οι αξίες των ακινήτων και οι ταμειακές ροές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως από φέτος, αυτά τα προβλήματα θα αρχίζουν να εκδηλώνονται.
Περίπου 1 στα 10 εταιρικά δάνεια στην Ευρώπη ήδη παρουσιάζει αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, ενώ η πανδημία που άλλαξε τη ζωή, τις συνήθειες αλλά και τον τρόπο εργασίας όλης της ανθρωπότητας, άφησε πολλούς ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων «ξεκρέμαστους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας