Euronews: Λαβρόφ – Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνέλθει η Δύση

Euronews: Λαβρόφ – Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνέλθει η Δύση

Πηγή: Αρχείου

Σχεδόν 11 μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρουσιάζει όλο και περισσότερο τον πόλεμο στο ρωσικό λαό ως μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση

Η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να «συνέλθουν» η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οι οποίοι επιδιώκουν να αποδυναμώσουν και να νικήσουν τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ λίγες ώρες αφού ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας απείλησε ανοικτά ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.

Σχεδόν 11 μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρουσιάζει όλο και περισσότερο τον πόλεμο στο ρωσικό λαό ως μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να αποθαρρύνει τους δυτικούς πολιτικούς για τις «αλαζονικές» και «αποικιακές» στάσεις τους απέναντι στη Ρωσία. «Ελπίζω ότι θα δουν τα πράγματα ρεαλιστικά», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι συνάδελφοί μας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνέλθουν το συντομότερο δυνατό».

Ο Λαβρόφ μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λευκορωσία, στενή σύμμαχο της Μόσχας, η οποία πραγματοποιεί αεροπορικά γυμνάσια με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα – μέρος μιας μακράς σειράς κοινών στρατιωτικών δραστηριοτήτων που έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ουκρανίας ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Έχουμε μια κοινή θέση για το ποιοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και πώς να διασφαλίσουμε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Λευκορωσία απειλούνται από τους γείτονές μας – είτε είναι η Ουκρανία είτε οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το Μινσκ ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες σύμφωνα με το Euronews.

Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και πρόκειται να διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου χρησιμοποιούν όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Λευκορωσίας. Η Λευκορωσία έχει δηλώσει ότι τα γυμνάσια αυτά έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις από το έδαφος της Λευκορωσίας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες στα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Πέμπτη – για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα ημέρες – τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογο του Ιμπραχίμ Ραϊσί. Στην σύντομη ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την κατάσταση στην Συρία – όπου και οι δύο υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο – και για την συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε στο TRT World πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, παρά τις «άριστες σχέσεις με την Μόσχα».

«Αναγνωρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, γι’ αυτό, παρά τις άριστες σχέσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας, δεν αναγνωρίσαμε την απόσπαση της Κριμαίας (…) του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από την Ουκρανία. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένουμε στην θέση αρχής στην εξωτερική μας πολιτική: η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν συνιστά λύση και πιστεύουμε στη θέση μας ως θεμελιώδη πολιτική αρχή» δήλωσε ο Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti.

Μία ημέρα πριν ανάλογη δήλωση έκανε ένας άλλος παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, ο πρόεδρος της Σερβίας. Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς είπε ότι παρά τις «παραδοσιακά καλές» σχέσεις του Βελιγραδίου και της Μόσχας, η Σερβία δεν υποστηρίζει κάθε ξεχωριστή απόφαση του Κρεμλίνου είτε ακόμη την πλειοψηφία τους.

Το Ιράν έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία ως εταίρος για τη Ρωσία από τότε που η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε κύματα δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Τεχεράνη έχει παραδεχθεί ότι προμήθευσε τη Ρωσία με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και λέει ότι στάλθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν θα μπορούσε να συμβάλει σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, προμηθεύοντας τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play