Για τον sui generis ανθρωπισμό του Σύριζα

Για τον sui generis ανθρωπισμό του Σύριζα

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/the toc

Ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Στέλιος Κούλογλου απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καταγγέλλει τη στάση αποχής που τήρησαν τέσσερις ευρωβουλευτές

Ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Στέλιος Κούλογλου απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καταγγέλλει τη στάση αποχής που τήρησαν τέσσερις ευρωβουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για την επείγουσα δημιουργία Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου, προορισμένου να εκδικάσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως διέπραξε ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν στα ουκρανικά εδάφη. Ο Σύριζα επιμένει να αποτελεί μια ιδιότυπη δύναμη, μια sui generis περίπτωση και στο απαντημένο ζήτημα της δικαστηριακής αρμοδιότητας για τα εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τέσσερις είναι οι ευρωβουλευτές του Σύριζα, οι οποίοι αντιδρούν στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την επείγουσα σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου. Από αυτούς τους τέσσερις ευρωβουλευτές ένας έχει δώσει μια απάντηση, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και οι άλλοι τρεις ευρωβουλευτές. Αυτές οι μεμονωμένες τοποθετήσεις είναι, συνήθως, δηλωτικές μιας οργανωτικής χαλαρότητας, απέναντι και σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα.

Κατά τον Στέλιο Κούλογλου, δεν είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο, ένα ad hoc δικαστήριο για την εξέταση των εγκλημάτων πολέμου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θεωρείται ότι είναι ήδη επαρκές, αφού «τα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Ο ευρωβουλευτής συμπληρώνει ότι αυτή είναι συνολικότερα, η θέση του Σύριζα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων εξασθενεί τη νομιμοποίηση και το κύρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της παράνομης και βάρβαρης ρωσικής επίθεσης, δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο δημαγωγίας, πολιτικών σκοπιμοτήτων και πρόχειρης αντιμετώπισης αλλά συγκροτημένης διαδικασίας, που θα εγγυηθεί τη δίωξη των υπευθύνων, στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές φαίνεται ότι δεν πτοούνται στην υπεράσπιση αυτής της αρκετά προβληματικής θέσης, η οποία έρχεται σε ρήξη με την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών.

472 ευρωβουλευτές συντάχθηκαν με την άποψη ότι απαιτείται η επείγουσα σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο τη σχετική άποψη του Β. Ζελένσκι, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο. Τη θέση αυτή επεξεργάζεται περαιτέρω η Α. Μπέρμποκ και ζητάει, εδώ και λίγες ημέρες, τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τον προφανή λόγο ότι η Ρωσία δεν είναι κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Αν ακολουθηθεί λοιπόν η πανευρωπαϊκά καινοφανής άποψη Κούλογλου, τότε η Ρωσία δεν πρόκειται να δικαστεί ποτέ για την τέλεση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Με άλλες λέξεις, ο ανθρωπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς εξακολουθεί να διεκδικεί κάτι το ιδιάζον, κάτι το πρωτότυπο, που οι εννιά στους δέκα ευρωβουλευτές και ο Β. Ζελένσκι αδυνατούν να κατανοήσουν. Για αυτόν τον λόγο, είναι ενδιαφέρον να πληροφορηθεί κανείς και τις θέσεις των υπολοίπων ευρωβουλευτών του Σύριζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play