Μακρόν και Σάντσες υπέγραψαν Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας

Μακρόν και Σάντσες υπέγραψαν Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας

Πηγή: STRINGER | Συντελεστές: REUTERS

«Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας» υπέγραψαν η Γαλλία και η Γερμανία, τη στιγμή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν με κοινό τρόπο την Inflation Reduction Act που προωθεί ο Τζο Μπάιντεν.

«Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας» υπέγραψαν η Γαλλία και η Γερμανία, τη στιγμή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν με κοινό τρόπο την Inflation Reduction Act που προωθεί ο Τζο Μπάιντεν.

Ιδιαίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες υπέγραψαν «συνθήκη φιλίας και συνεργασίας» στη Βαρκελώνη, προωθώντας αποφασιστικά τις σχέσεις των δύο χωρών.  Αυτή η συνθήκη, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε θέματα μετανάστευσης, άμυνας, ενέργειας και νεολαίας, μονογραφήθηκε από τους δύο ηγέτες κάτω από τον θόλο του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Καταλονίας.

Η συνθήκη είναι «εξαιρετικά συμβολική» για τη γαλλική προεδρία και είναι μόλις η τρίτη του είδους της, που υπογράφηκε στην Ευρώπη από τη Γαλλία μετά από αυτή των Ηλυσίων, η οποία μονογραφήθηκε το 1963 με τη Γερμανία.

Από την πλευρά της, η Ισπανία έχει υπογράψει μόνο μια παρόμοια συνθήκη με την Πορτογαλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα περάσει όλη την ημέρα στην καταλανική μητρόπολη τη στιγμή ακριβώς που στη Γαλλία ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και οι μαζικές απεργίες ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος.

Μονογράφοντας μια νέα συνθήκη φιλίας με έναν γείτονα στη νότια Ευρώπη, η Γαλλία επιδιώκει, επίσης,  να δρομολογήσει την ενίσχυση των σχέσεών της με άλλους γείτονες πέραν της Γερμανίας, σε μια στιγμή που οι σχέσεις Παρισιού και Βερολίνου επουλώνουν τις πληγές από πρόσφατες αστοχίες.

Η γαλλο – ισπανική συνθήκη είναι, σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Μακρόν,  «πολύ σημαντική, επειδή η γλωσσική, πολιτιστική και οικονομική ζωή μεταξύ των δύο χωρών ήταν πολύ μπροστά από την πολιτική δομή. Έχουμε μια πραγματική σχέση φιλίας με τον Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, ο Μακρόν είχε επίσης στο μυαλό του να συγκεκριμενοποιήσει στη Βαρκελώνη μια «κοινή γραμμή με τη Μαδρίτη» σχετικά με την ευρωπαϊκή απάντηση στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, το τεράστιο επενδυτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ενεργειακή μετάβαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε καταγγείλει στα τέλη Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον ως «υπέρ επιθετικές» αμερικανικές επιδοτήσεις, επιθυμεί μια εξίσου μαζική δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γρήγορες αποφάσεις, έτσι ώστε να αποτραπεί η φυγή των ευρωπαϊκών εταιρειών που προσελκύονται από την αμερικανική βοήθεια.

Η υπογραφή της γαλλο-ισπανικής συνθήκης έρχεται τρεις μήνες μετά την άρση μιας από τις κύριες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αποφάσισε, με την Πορτογαλία, να θάψουν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου «Midcat», στο οποίο το Παρίσι αντιτάχθηκε, για την αντικατάστασή του με «πράσινο» αγωγό υδρογόνου, ο οποίος συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία και ονομάζεται «H2Med».

Η Βαρκελώνη επελέγη ακριβώς από τον Πέδρο Σάνυσεθ ως η πόλη υποδοχής της συνόδου κορυφής για να υπογραμμίσει τη σημασία αυτού του στρατηγικού έργου αλλά και να δείξει ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει στην Καταλονία, το σκηνικό μιας προσπάθειας απόσχισης το 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play