Leopard: Η Ουκρανία πιέζει, οι ΗΠΑ και η Γερμανία διαφωνούν
Πηγή: economico news.gr/REUTERS/Alexander Ermochenko
Η Ουκρανία ζητεί τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πιέζει για την αποστολή βαρύτερου οπλισμού, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία δεν συμφωνούν στην αποστολή Leopard στο Κίεβο.
Ιδιαίτερα, ο ουκρανικός στρατός ζητάει πεντακόσια άρματα μάχης ή, τουλάχιστον, τα μισά από αυτά, για να αντικαταστήσει τα περισσότερα από τετρακόσια άρματα μάχης ανατολικού σχεδιασμού, που είτε καταστράφηκαν, είτε τέθηκαν εκτός μάχης σε δέκα μήνες πολεμικής αναμέτρησης. Τα τανκ αυτά θεωρούνται από τους ειδικούς ως παλιά, αδύναμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πολέμου λόγω της άσχημης λειτουργικής κατάστασής τους και της μεγάλης έλλειψης ανταλλακτικών.
Έτσι, για την ουκρανική πλευρά, η προσφορά αρμάτων μάχης δυτικού σχεδιασμού είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά εάν ο στρατός της θέλει να είναι σε θέση να εξαπολύσει τεθωρακισμένες επιθέσεις για να ανακατακτήσει εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ταχθεί υπέρ της ικανοποίησης του ουκρανικού αιτήματος, από το βήμα του Νταβός, όπου τόνισε χθες ότι «η ομάδα επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Ραμστάιν και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν θέλησε να κατονομάσει τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα που επιθυμεί η Ουκρανία, αλλά αυτό είναι δικαιολογημένο, αφού η τελική για την αποστολή Leopard ανήκει στο Βερολίνο και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.
Η Μεγάλη Βρετανία θα παραδώσει δεκατέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Challenger και περιμένει να βρει μιμητές μεταξύ των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.
Η λύση περνάει από τη Γερμανία και τα τανκ τύπου Leopard, που παράγει η Krauss – Maffei Wegmann. Σχεδόν 2.500 από αυτά τα τανκς είναι διαθέσιμα στα οπλοστάσια χωρών του ΝΑΤΟ ή συμμάχων του Κιέβου.
Ωστόσο, η σημερινή ενημέρωση από διεθνή μέσα αναφέρει ότι ο Όλαφ Σολτς θέτει ως προαπαιτούμενο για την αποστολή αυτών των τανκ την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα αποστείλουν επίσης τεθωρακισμένα οχήματα. Ο Γερμανός καγκελάριος φέρεται να τονίζει στην αμερικανική πλευρά ότι η γερμανική αποστολή τεθωρακισμένων πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αμερικανική κίνηση. Εντούτοις, η πλευρά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση του κάθε κράτους ξεχωριστά. Ο εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος πιστεύει πως κάθε χώρα θα πρέπει να πάρει τις δικές της, κυρίαρχες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της βοήθειας προς την Ουκρανία».
Αυτή η απόκλιση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον επιτρέπει στην Γερμανία να κερδίζει χρόνο και έτσι, να επανεξετάζει το ζήτημα με μεγαλύτερη χρονική άνεση και με νέο υπουργό Άμυνας. Η Ουκρανία, όμως, δηλώνει ότι τα περιθώρια χρόνου έχουν οριστικά τελειώσει για εκείνη, με τον ανώτατο προεδρικό αξιωματούχο, Αντρέι Γέμακ σε νέο μήνυμά του στο Telegram να δηλώνει σήμερα «δεν έχουμε άλλον χρόνο, ο πλανήτης δεν έχει άλλο χρόνο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας