Euractiv: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» στην Βουλγαρία για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία

Euractiv: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» στην Βουλγαρία για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία

Πηγή: REUTERS/Alexander Ermochenko/ REUTERS/ Gleb Garanich

Οι Βούλγαροι πολιτικοί που εμπλέκονται άμεσα εξακολουθούν να μην παραδέχονται αν γνώριζαν ότι η Ουκρανία ήταν ο τελικός προορισμός των βουλγαρικών εξαγωγών όπλων ρεκόρ το 2022.

Οι Βούλγαροι πολιτικοί που εμπλέκονται άμεσα εξακολουθούν να μην παραδέχονται αν γνώριζαν ότι η Ουκρανία ήταν ο τελικός προορισμός των βουλγαρικών εξαγωγών όπλων ρεκόρ το 2022.

«Οι (ουκρανοί) εταίροι μας αγόρασαν τα όπλα από την βιομηχανία (όπλων). Μέρος των όπλων πήγε στον ουκρανικό στρατό, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι η Βουλγαρία εξήγαγε (απευθείας στην Ουκρανία), αλλά στο ότι οι εταίροι μας εισήγαγαν στην Ουκρανία», δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

«Μόνο η ουκρανική κυβέρνηση έχει τις πληροφορίες για το πόσα (βουλγαρικά) όπλα έφτασαν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Το θέμα των εξαγωγών καυσίμων και όπλων στην Ουκρανία αποτέλεσε κορυφαίο θέμα στο βουλγαρικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. Την αφορμή έδωσε για πρώτη φορά το άρθρο της Die Welt, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία έσωσε κρυφά την Ουκρανία τους πρώτους μήνες του πολέμου σύμφωνα με το Euractiv.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι αυτό συνέβη με την εξαγωγή καυσίμων ντίζελ και όπλων σοβιετικού τύπου στην αρχική φάση του πολέμου. Στην αρχή της ρωσικής επίθεσης, η άρνηση του Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός, να δεσμευτεί άμεσα για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο εξηγείται από την αντίσταση του φιλορωσικού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την Τετάρτη, η EURACTIV Βουλγαρίας δημοσίευσε έρευνα που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κρατική στήριξη για τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ουκρανία. Το καύσιμο παρήχθη κυρίως από τη βουλγαρική θυγατρική της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, η οποία το πούλησε στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας.

Η αύξηση των εξαγωγών πετρελαϊκών καυσίμων δεν σημειώθηκε στις πρώτες φάσεις του πολέμου, αλλά στη δεύτερη και τρίτη φάση, όταν άρχισαν τα ρωσικά πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Τον περασμένο Οκτώβριο, η έμμεση εξαγωγή βουλγαρικών όπλων στην Ουκρανία το 2022 ήταν ποσότητας ρεκόρ και αξίας τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η Die Welt επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο του Πετκόφ χρησιμοποίησε «ενδιάμεσες εταιρείες στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό για να ανοίξουν αεροπορικές και χερσαίες οδούς ανεφοδιασμού μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας». Πρόκειται για πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη βουλγαρική κοινωνία, αν και η κυβέρνηση δεν τις επιβεβαίωσε επίσημα.

«Η Βουλγαρία θα έπρεπε να έχει πάρει μια ειλικρινή θέση και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι υποστηρίζουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε ο συμπρόεδρος της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» Χρίστο Ιβάνοφ. Δήλωσε ότι προκειμένου να αποκρύψουν την εξαγωγή στην Ουκρανία, ήταν απαραίτητο να περάσουν από μεσάζοντες, γεγονός που οδήγησε σε οικονομικές απώλειες για τις βουλγαρικές στρατιωτικές εταιρείες. Ο Ιβάνοφ δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ, αλλά το κόμμα του ήταν εταίρος συνασπισμού.

«Η υποκρισία κοστίζει χρήματα, αλλά το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν τελικά», σχολίασε ο Χρίστο Ιβάνοφ.

Ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «Πετκόφ», Άσεν Βασίλιεφ, δήλωσε ότι η έμμεση εξαγωγή είναι κάτι φυσιολογικό για τις βουλγαρικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Η βουλγαρική στρατιωτική βιομηχανία πάντα συνεργαζόταν με εργολάβους. Πρόκειται κυρίως για ιδιώτες», δήλωσε ο Βασίλεφ και επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία δεν εξήγαγε ποτέ άμεσα όπλα στην Ουκρανία. Το GERB χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να επιτεθεί στους πρώην κυβερνήτες.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι γιατί ο Κίριλ Πετκόφ και (η πρώην υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος) Κορνέλια Νίνοβα είπαν ψέματα (για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία)», δήλωσε ο Ντάνιελ Μίτοφ του GERB. Ο Ιβάν Τσέντσεφ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε και πάλι ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα εξαγόμενο κέλυφος» για την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play