Η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα συμπεριλάβει το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της
Πηγή: Αρχείου
Η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα συμπεριλάβει το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της, γεγονός που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε στη EURACTIV η Αλμπέιν Γκαγιό, υπεύθυνη υπεράσπισης στο Planning familial.
Αυτή η Τρίτη σηματοδοτεί την 48η επέτειο του νόμου Βέιλ για τις αμβλώσεις. Με την ευκαιρία αυτή, το γαλλικό Planning Familial και οι βουλευτές υπενθυμίζουν τη σημασία της συμπερίληψης του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό Σύνταγμα.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα. Το νομοσχέδιο αναμένεται τώρα στη Γερουσία την 1η Φεβρουαρίου 2023. Για τις ενώσεις για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, είναι σημαντικό να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η πρόσβαση στην άμβλωση.
«Είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα», δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας η Αλμπέιν Γκαγιό, υπεύθυνη υπεράσπισης της Planning familial.
Πέρα από έναν ισχυρό συμβολισμό, η κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα θα εγγυάται την πρόσβαση στην άμβλωση ανεξάρτητα από την πολιτική πλειοψηφία που βρίσκεται στην εξουσία.
«Ό,τι επιτρέπεται από τον νόμο μπορεί να αναιρεθεί από έναν άλλο νόμο. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την προστασία που θέλουμε να δώσουμε στην άμβλωση», δήλωσε στη EURACTIV η βουλευτής της France Insoumise (LFI) Ματίλντ Πανό.
«Πρόκειται για μια πρόσθετη εγγύηση», επιβεβαίωσε η Αλμπέιν Γκαγιό. «Το είδαμε στις ΗΠΑ: η βούληση ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της κατάστασης».
Στις 24 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακάλεσε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, αφήνοντας στην κρίση κάθε πολιτείας να αποφασίσει αν θα διατηρήσει αυτό το δικαίωμα ή όχι.
Για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Το αίτημα των ευρωβουλευτών πρέπει τώρα να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά το θέμα είναι διχασμένο σε όλα τα κράτη μέλη και η ομοφωνία φαίνεται απίθανη.
Πράγματι, παρόλο που η άμβλωση είναι νόμιμη σχεδόν παντού στην Ευρώπη, σε ορισμένες χώρες εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά «εμπόδια» και «ειδικοί περιορισμοί», υπογράμμισε τον περασμένο Ιούνιο ένα δελτίο Τύπου από 70 ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.
Στη Μάλτα, η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως και οι γυναίκες που καταφεύγουν σε αυτήν κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και τριών ετών.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι γυναίκες στην Ουγγαρία που θέλουν να κάνουν έκτρωση αναγκάζονται να ακούνε τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου προτού τους δοθεί πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας