Qatargate: Λόγω «realpolitik» η στροφή Ταραμπέλα λέει ο συνήγορος υπεράσπισης

Qatargate: Λόγω «realpolitik» η στροφή Ταραμπέλα λέει ο συνήγορος υπεράσπισης
Η αλλαγή λόγου, του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα σχετικά με το Κατάρ θα μπορούσε να εξηγηθεί από την «realpolitik» και όχι από τη διαφθορά, δήλωσε ο δικηγόρος του Μαξίμ Τόλερ στην τηλεόραση την Κυριακή.

Η αλλαγή λόγου, του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα σχετικά με το Κατάρ θα μπορούσε να εξηγηθεί από την «realpolitik» και όχι από τη διαφθορά, δήλωσε ο δικηγόρος του Μαξίμ Τόλερ στην τηλεόραση την Κυριακή.

Τον περασμένο μήνα, ο Ταραμπέλα κατηγορήθηκε από τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι (S&D), πρώην ευρωβουλευτή (2004-2019) που συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών για το Qatargate, ότι έλαβε «δώρα» από το Κατάρ.

Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε το σκάνδαλο, ο Ταραμπέλα, αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο (DARP), έχει υποστηρίξει ότι είναι αθώος.

Ο Τόλερ, ο δικηγόρος του, μίλησε στο RTL την Κυριακή, όπου υπενθύμισε ότι οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του πελάτη του δεν αποδείχθηκαν, καθώς δεν βρέθηκαν χρήματα. Ανέφερε επίσης ότι ο Ταραμπέλα δεν έχει ακουστεί για την υπόθεση σύμφωνα με το Euractive.

Ο Ταραμπέλα έχει επαινέσει το Κατάρ και την πρόοδο που έχει σημειώσει, ειδικά όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Προηγουμένως, είχε επικρίνει τη χώρα και το γεγονός ότι θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Αυτή η πολιτική στροφή προκάλεσε ερωτήματα, αλλά ο δικηγόρος δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή λόγου μπορεί να εξηγηθεί από την «realpolitik».

Πράγματι, με το να γίνει αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, ο Ταραμπέλα έπρεπε να είναι πιο «διαφοροποιημένος» και «ενθάρρυνε» την πρόοδο στη χώρα.

Ο Τόλερ υπενθύμισε την παρέμβαση του Τραμπέλα στο ΕΚ για το θέμα, όπου ο ευρωβουλευτής είπε ότι «πρέπει να γίνει ακόμη μεγάλη πρόοδος», υπογραμμίζοντας έτσι ότι ο λόγος του ήταν διαφοροποιημένος.

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ του πελάτη του και του Παντζέρι, που θεωρείται ότι βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος διαφθοράς που τέθηκε σε εφαρμογή, ο δικηγόρος είπε ότι είχαν πράγματι «τακτικές επαφές» και πρόσθεσε ότι ο Ιταλός ήταν ένας σεβαστός ευρωβουλευτής. Έτσι, είναι «πολύ πιθανό» ο Παντζέρι να «συμβούλεψε» τον Ταραμπέλα να πει «το τάδε πράγμα», χωρίς ο τελευταίος να «μπορεί να φανταστεί» ότι ο Panzeri «θα μπορούσε να εξαργυρώσει τη φιλία τους».

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι, όπως δήλωσε μια άλλη βελγίδα ευρωβουλευτής, η Μαρί Αρενά (S&D), ο Ταραμπέλα «ξέχασε» να δηλώσει ένα ταξίδι στο Κατάρ. Στην περίπτωση του Ταραμπέλα, το ταξίδι έγινε το 2020 και πληρώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που φέρεται να συνδέεται με το καθεστώς της χώρας.

Αυτού του είδους τα ταξίδια πρέπει να δηλώνονται στο κοινοβούλιο, αλλά, όπως είπε ο Τόλερ, κανένας από τους πέντε ευρωβουλευτές που ταξίδεψαν μαζί με τον Ταραμπέλα δεν το έχει δηλώσει ακόμη.

Διάφοροι λόγοι μπορούν να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση για τον Ταραμπέλα. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του πεδίου: φεύγει τον Φεβρουάριο του 2020, στη συνέχεια πηγαίνει στη Γκάνα, δεν έχει [δηλωθεί], στη συνέχεια ο COVID βγαίνει στον κόσμο, ο συνεργάτης του του υπενθυμίζει να [δηλώσει το ταξίδι], η προθεσμία έχει παρέλθει, τελεία και παύλα», δήλωσε ο Τόλερ πριν προσθέσει ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής «θα τακτοποιήσει» την κατάσταση και ότι δεν υπάρχει «τίποτα παράνομο στο να πηγαίνεις σε ένα ταξίδι που πληρώνεται από μια οργάνωση».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ταραμπέλα παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου, όπως ανέφερε το POLITICO. Είχε ήδη αποβληθεί από την ομάδα S&D και το εθνικό του κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS, Βαλλονία), ανακάλεσε τη συμμετοχή του.

Οι βελγικές αρχές ζήτησαν πρόσφατα την άρση της νομικής ασυλίας του Ταραμπέλα, μια απόφαση που ο ευρωβουλευτής «υποστηρίζει», όπως ζητά η Δικαιοσύνη, επειδή «δεν κρύβεται πίσω από αυτή την ασυλία», ανέφερε η Le Soir στις 2 Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play