Η Κροατία έγινε η 20η χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ

Η Κροατία έγινε η 20η χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ

Πηγή: DW

Η κούνα ήταν το τοπικό νόμισμα, το οποίο 4 εκατομμύρια Κροάτες αντικατέστησαν με το ευρώ

Την 1η Ιανουαρίου 2023, η Κροατία έγινε η 20η χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Σε αυτό το επεισόδιο του Real Economy, το euronews ταξιδεύει στην Κροατία για να καταγράψε πώς έχει η κατάσταση και τι πιστεύουν πολίτες και αξιωματούχοι για την ένταξη της χώρας τους στην ευρωζώνη.

«Σε αυτό το κέρμα του ενός ευρώ, υπάρχει η κούνα, το κουνάβι – ήταν το σύμβολο που υπήρχε στα νομίσματα στην Κροατία -. Πηγαίνουμε από την κούνα στο ευρώ, αλλά κρατάμε την κούνα σε ένα από τα νομίσματά μας. Νομίζβ ότι είναι ωραίο για τους ανθρώπους», εξηγεί στην δημοσιογράφο του euronews, Φανί Γκορέ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας.

Η κούνα ήταν το τοπικό νόμισμα, το οποίο 4 εκατομμύρια Κροάτες αντικατέστησαν με το ευρώ. Με το ενιαίο νόμισμα, η χώρα ελπίζει να κάνει την οικονομία της ισχυρότερη και πιο σταθερή και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, οι απόψεις των οποίων ποικίλουν για την αλλαγή:

_«Είμαι χαρούμενη με την αλλαγή, είναι κάτι καινούργιο». _

_«Ότι οι τιμές έχουν εκραγεί δεν είναι αλήθεια. Ίσως πήραν μερικά σεντς, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα…» _

«Οι τιμές είναι λίγο υψηλές, αυτό είναι όλο. Δεν έχω πρόβλημα με τη μετατροπή. Απλά πρέπει να έχεις τα λεφτά!».

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, προτιμάμε τη μικρή μας κούνα. Όταν δεν έχουμε δικό μας νόμισμα, δεν είμαστε πραγματική χώρα για μένα».

Η μετάβαση δεν φαίνεται να είναι και τόσο δύσκολη για τους πολίτες. Το 45% των Κροατών είχε ήδη λογαριασμό σε ευρώ για μεγάλα έξοδα, αλλά όλοι πρέπει να συνηθίσουν το ενιαίο νόμισμα για τις καθημερινές αγορές.

«Για τους ηλικιωμένους, είναι δύσκολο να κάνουν υπολογισμούς τώρα που οι τιμές είναι σε ευρώ. Αλλά έχουμε διπλή οθόνη, επομένως είναι εύκολη η πλοήγηση», λέει η πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Καταναλωτών της Κροατίας και προσθέτει: «Οι άνθρωποι δεν έχουν πολλά μέσα. Το φαγητό είναι πολύ ακριβό, η θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα επίσης, επομένως είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλεις πέρα. Η Κροατία είναι μια μικρή χώρα, οι συντάξεις δεν είναι υψηλές, επομένως μπορείτε να φανταστείτε πώς ζουν οι άνθρωποι».

Ακόμη και αν οι παλαιότεροι συνδέονται με την κούνα, συναισθηματικά κυρίως, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 55% των Κροατών είναι υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ… αλλά περισσότεροι από το 80% από αυτούς φοβούνται αύξηση των τιμών.

Πώς διαχειρίζεται η Κροατία τη μετάβαση στο ευρώ

Στη χώρα πλέον όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αγοράζονται και πωλούνται σε ευρώ. Η ισοτιμία μετατροπής μεταξύ ευρώ και κούνα είναι σταθερή: 1 ευρώ ισούται με 7,53 κούνες. Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα στο παλιό νόμισμα μπορούν να αλλάξουν στις τράπεζες της Κροατίας χωρίς προμήθεια. Τα καταστήματα πρέπει να εμφανίζουν τιμές και στα δύο νομίσματα μέχρι το τέλος του 2023, Ο στόχος είναι να καταστεί η μετάβαση πιο διαφανής. Με το φόβο ότι ορισμένα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης θα γίνουν πιο ακριβά, οι ενώσεις καταναλωτών θα παρακολουθούν στενά τη χειραγώγηση των τιμών.

Η άφιξη του ευρώ και η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τομείς όπως ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 24% του ΑΕΠ, αλλά και για τη βιομηχανία [12,1% ΑΕΠ] και για τον σημαντικό εξαγωγικό τομέα για την κροατική οικονομία.

Ο Όμιλος Κοντσάρ δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και των σιδηροδρομικών οχημάτων. Η εταιρεία εξάγει περισσότερο από το 60% της παραγωγής της, το 70% μάλιστα σε χώρες της ευρωζώνης.

«Τα τελευταία 21 χρόνια το νόμισμά μας, η κούνα, ήταν συνδεδεμένο με το ευρώ, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι η αλλαγή θα είναι τεράστια, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι ευκολότερο για την επιχείρησή μας επειδή οι πελάτες μας θα καταλαβαίνουν εύκολα τις προσφορές μας», υπογραμμίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γκόρνταν Κόλακ.

Το 2020, για τις εξαγωγές αγαθών, το ευρώ χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από το 70% των περιπτώσεων, ενώ μόνο το 16% των αγαθών διακινούνταν σε δολάρια ΗΠΑ.

«Όσον αφορά την παραγωγικότητα, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την ψηφιοποίηση, όλοι αυτοί οι τομείς είναι πολύ πιο σημαντικοί για εμάς από το ευρώ ως νόμισμα», προσθέτει ο Κόλακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play