Για τον ρόλο της Λευκορωσίας στον πόλεμο
Πηγή: Αρχείου
Κοινές εναέριες στρατιωτικές ασκήσεις άρχισαν η Ρωσία και η Λευκορωσία. Η κίνηση αυτή των δύο χωρών στα βόρεια της Ουκρανίας ανησυχεί το Κίεβο. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει ήδη ενδυναμωθεί στρατιωτικά από τη Μεγάλη Βρετανία και οι Λευκορώσοι δεν δείχνουν να θέλουν περαιτέρω εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα, η Λευκορωσία και η Ρωσία ξεκίνησαν εναέριες στρατιωτικές ασκήσεις σήμερα το πρωί. Οι εν λόγω ασκήσεις χαρακτηρίζονται από τους Λευκορώσους ως «αμυντικές», κατάλληλες για να προετοιμαστούν για πιθανές καταστάσεις μάχης, σύμφωνα με ανακοίνωση που έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Μόσχα πιέζει τη σύμμαχό της να συμμετάσχει πιο ενεργητικά στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία.
Σε μήνυμα του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, ανώτερος εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας διαβεβαίωσε ότι οι ελιγμοί, οι οποίοι θα διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου, έχουν «καθαρά αμυντικό χαρακτήρα».
«Θα είναι ένα σύνολο μέτρων και ασκήσεων για την προετοιμασία της Πολεμικής μας Αεροπορίας και της Ρωσικής Αεροπορίας για να εκτελέσουν σχετικές μάχιμες αποστολές», πρόσθεσε ο Πάβελ Μουραβέικο, υποδεικνύοντας ότι οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν «αεροπορική αναγνώριση» και την εκτροπή των χτυπημάτων.
Όπως και πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατιώτες της σε περιοχές της Λευκορωσίας, όπου οι στρατιωτικές δραστηριότητες έχουν πολλαπλασιαστεί. Η Μόσχα είχε χρησιμοποιήσει τη σύμμαχο χώρα ως οπίσθια βάση για να εξαπολύσει μια προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση εναντίον του Κιέβου, μέσω της βόρειας Ουκρανίας. Η κατάσταση αυτή εγείρει δυσάρεστες αναμνήσεις και προκαλεί φόβους στο Κίεβο, ότι η Ρωσία βασίζεται στη Λευκορωσία για να πραγματοποιήσει νέα χερσαία επίθεση στην περιοχή, σενάριο για το οποίο προετοιμάζει η Ουκρανία, όπως ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνείται ότι ασκεί πιέσεις στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλ.Λουκασένκο για να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις εχθροπραξίες. Οι Λευκορώσοι επαναλαμβάνουν ότι δεν επιθυμούν την αμεσότερη επέμβασή τους, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας τονίζει ότι δεν πρόκειται για μία άμεση εμπλοκή του Μινσκ στις εχθροπραξίες και περιορίζεται στο στρατιωτικό – επιχειρησιακό σκέλος, αναφέροντας ότι «κατά τη διάρκεια της άσκησης, σχεδιάζεται να διευθετηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως: διεξαγωγή εναέριας αναγνώρισης, κοινή περιπολία στον εναέριο χώρο κατά μήκος των κρατικών συνόρων, αεροπορική υποστήριξη για ομάδες στρατευμάτων».
Ο φόβος, λοιπόν, του Κιέβου για τον ρόλο του Μινσκ στο άμεσο μέλλον είναι υπέρμετρος, παρά το ότι η Ρωσία ασκεί προφανώς πιέσεις στον Λουκασένκο ώστε να αναλάβει η χώρα του πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ακόμη, ο δυτικός κόσμος είναι ήδη κινητοποιημένος για να παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς τους βαλλόμενους Ουκρανούς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, πριν από δυο μόλις ημέρες, τη θέληση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και μέσω της παροχής Challenger 2 και άλλων οπλικών συστημάτων, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία σκοπεύει να υποστηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία σε συντονισμό με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας