Ο Πριγκόζιν και το ανταγωνιστικό στρατιωτικό μοντέλο της Ομάδας Βάγκνερ
Πηγή: AP PHOTO/REUTERS/Alexander Ermochenko
Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ο 61χρονος επιχειρηματίας και πρώην κρατούμενος των ρωσικών φυλακών, υπερασπίζεται ξανά την Ομάδα Βάγνκερ απέναντι στις δυσλειτουργίες, που, κατά τη γνώμη του, παρουσιάζει ο ρωσικός στρατός.
Ο Πριγκόζιν, γνωστός ως «σεφ» ή «μάγειρας του Πούτιν», εμφανίζεται και, πιθανότατα, ο δημιουργός, ο χρηματοδότης και ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ομάδας Βάγκνερ. Άλλωστε, ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν κουράζεται να εξάρει την εμπειρία και την σκληρή πειθαρχία αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης μισθοφόρων, μετά και τις πρόσφατες μάχες στην Σολεντάρ.
Ο Γεβγένι Πριγκόζιν προσπαθεί πλέον να «αξιοποιήσει» τις μάχες σε αυτήν την πόλη της Ουκρανίας. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία Τύπου του, ο προσωπικός φίλος του Β. Πούτιν επαίνεσε την αποτελεσματικότητα των στρατευμάτων του στην Ουκρανία, εκεί όπου βρίσκονται συχνά σε αντιπαλότητα με εκείνα του τακτικού ρωσικού στρατού.
Ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι οι άνδρες του είναι ιδιαίτερα έμπειροι και ξέρουν να ολοκληρώνουν όλους τους στόχους τους, επειδή έχουν τα δικά τους αεροπλάνα, πυροβολικά και τεθωρακισμένα οχήματα. «Το πιο σημαντικό είναι το σύστημα διοίκησης, το οποίο έχει τελειοποιηθεί. Η ομάδα Βάγκνερ λειτουργεί ικανοποιητικά, καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του και η ομάδα σταθμίζει κάθε γνώμη», κατά τον Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος προσθέτει ότι, «αφού πάρουμε μια απόφαση, όλες οι αποστολές εκτελούνται, κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω. Και είναι η πιο σκληρή πειθαρχία που μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα».
Αυτά τα νέα σχόλια του Πριγκόζιν εκλαμβάνονται ως μια νέα συγκεκαλυμμένη κριτική προς τη ρωσική στρατιωτική ανώτατη διοίκηση, που κατηγορείται, ακόμη και από ορισμένους υποστηρικτές του Β. Πούτιν, για έλλειψη συντονισμού και απομάκρυνση από την πραγματικότητα στο έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι, τους τελευταίους μήνες, ο Πριγκόζιν επέκρινε επανειλημμένα τους διοικητές των ρωσικών στρατευμάτων, ιδίως κατά τη διάρκεια των ουκρανικών στρατιωτικών επιτυχιών στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας.
Η παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ, η οποία ιδρύθηκε το 2014, έχει στρατολογήσει χιλιάδες κρατούμενους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα μειώσεις στις επιβληθείσες ποινές.
Ουσιαστικά, αυτό που επιχειρείται είναι η δημιουργία ενός δεύτερου, παράλληλου ημι – κράτους απέναντι στο επίσημο ρωσικό κράτος. Έτσι, ο Πριγκόζιν έχει ανοίξει γραφεία στην Πετρούπολη, αντιτίθεται δημοσίως στη ρωσική νομοθεσία και κινείται παρανόμως, αφού, σύμφωνα με τον υφιστάμενο ρωσικό νόμο, απαγορεύεται η λειτουργία παραστρατιωτικών ομάδων. Κι είναι επίσης βασικό ότι ο επιχειρηματίας συνομιλεί τον Πούτιν και προσπαθεί να τον πείσει ότι ένας ιδιωτικός στρατός όπως αυτός της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα από τον κρατικό ρωσικό στρατό. Είναι ιδιωτικός, λειτουργεί σαν «ιδιωτική επιχείρηση», αξιοποιεί καλύτερα το έμψυχο δυναμικό, είναι πολύ αποτελεσματικότερος στην πράξη από τον αρκετά αργοκίνητο ρωσικό στρατό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας