Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Κάνουμε ένα δίδυμο δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο
Πηγή: ΓτΠ
«Πριν από λίγους μήνες είχαμε ξανασυναντηθεί ακριβώς σε αυτόν εδώ τον χώρο στην Αλεξανδρούπολη για να ανακοινώσουμε την έναρξη των εργασιών για το νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου ο οποίος κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2024», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης για την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της πόλης.
Και συνέχισε: «Σήμερα θεμελιώνουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα το οποίο θα τροφοδοτείται από τον πλωτό σταθμό επαναυγροποίησης φυσικού αερίου. Κάνουμε με αυτόν τον τρόπο ένα δίδυμο δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο. Με διάσταση που είναι γεωπολιτική και οικονομική αναπτυξιακή αλλά και περιβαλλοντική. Μια μονάδα που έχει την δυνατότητα συνδυασμένης καύσης φυσικού αερίου και υδρογόνου και θα μπορεί να παράγει ακόμα πιο καθαρή και φτηνή ενέργεια. Υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης και δυναμικότητας ίση με τρια λιγνιτικά εργοστάσια παλιού τύπου. Η επένδυση θα απορροφήσει 400 εκατ ευρώ ώστε σε 32 μήνες να παραδοθούν οι νέες εγκαταστάσεις. Θα εργαστούν πάνω από 800 εργαζόμενοι και 100 στελέχη θα προσληφθούν για την λειτουργία. Ένα ακόμα έργο που θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία. Μια αλυσίδα σημαντικών υποδομών. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο με διάσταση Ευρωπαϊκή. Η κυβέρνηση ανέλαβε η ίδια την αξιοποίηση του λιμανιού ως εθνική πύλη εισόδου προς όλες τις χώρες της περιοχής. Εως το τέλος του έτους το FSRU θα δέχεται 5,5 δις κυβικά μέτρα αερίου. Και από αυτή την αφετηρία οι αγωγοί TAP και IGB θα τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας και αύριο γιατί όχι να φτάνουν έως και την Ουκρανία. Επιμένω σε αυτό γιατί η ρωσική εισβολή δεν εκτίναξε μόνο την τιμή αλλά άλλαξε και τις οδεύσεις του, είπε ο πρωθυπουργός. Μέχρι και πέρυσι, εξήγησε οι ενεργειακές διαδρομές ήταν μέσω χερσαίων αγωγών που έφερναν φτηνό φυσικό αέριο στην Ευρώπη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη, κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και πλέον βρίσκουμε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου που είναι επί το πλείστον σε υγροποιημένη μορφή και υπογράμμισε: «Φαντάζεστε λοιπόν τον ρόλο του συγκεκριμένου εργοστασίου».
«Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία και εύκολα αλλά χάρη σε μια διορατική και τολμηρή ενεργειακή πολιτική», σημείωσε.
«Η δοκιμασία έπρεπε να μετατραπεί σε ευκαιρία και αυτό το κάναμε. Όπως και η απόφαση να μείνει δημόσιο το λιμάνι έως την επίσπευση όλων των παράλληλων μεγάλων έργων. Αυτή η νέα μονάδα απαντά και στις πιέσεις του παρόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει την δυνατότητά μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές».
Θέλοντας να τονίσει την σημασία της επένδυσης των τριών μεγάλων ενεργεικών ομίλων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου) είπε ότι «όλες οι γειτονικές μας χώρες είναι ως επι το πλείστον εξαρτώμενες από τον λιγνίτη και δεν έχουν την δυνατότητα και τα κεφάλαια να φτιάξουν τέτοιες μονάδες. Μια τέτοια μονάδα καταλαβαίνετε ότι στοχεύει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στην αγορά των Βαλκανίων. Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι βοηθήσαμε την Βουλγαρία αλλά ενισχύσαμε και το ενεργειακό μας αποτύπωμα στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι και αυτή η επένδυση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για μια πράσινη μετάβαση. Πετύχαμε πολλά και μπορούμε ακόμα περισσότερα, σημείωσε. Τόνισε ότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να έχουμε αποθέματα ενέργειας για να καλύπτουμε όλες μας τις ανάγκες και αυτό σημαίνει ότι έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας με το φυσικό αέριο.
Θεωρώ ότι και στον τομέα των υποδομών, η Ελλάδα μπορεί να δρομολογεί σχέδια για να μας κάνουν πιο ενεργειακά ασφαλείς. Γνωρίζετε , πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κρίση μας πόνεσε όλους πολύ αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε εκτός από τον μακροχρόνιο σχεδιασμό να παρέχουμε μέτρα ανακούφισης στους πολίτες μας όπως και το πράττουμε.
Αναφέρθηκε στα καλά νέα από το πεδίο του πληθωρισμού αλλά και την εφαρμογή του Market Pass από τον επόμενο μήνα. Όταν υπάρχουν τα ουρανοκατέβατα κέρδη πρέπει να τα φορολογούμε για να στηρίζουμε την κοινωνία. Βλέπετε λοιπόν ότι έχουμε μια συνολική και συνεκτική στρατηγική που αφορά το παρόν και το άμεσο μέλλον. Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα έχει ένα κομβικό ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο και είναι μια πόλη που γίνεται σημείο αναφοράς σε έναν ενεργειακό χάρτη που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και δεν θα είμαστε ουραγοί αλλά πρωταγωνιστές».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας