Euractiv: Συμφωνία για τη δημιουργία μεγάλης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Μεσόγειο
Πηγή: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI/real.gr
Μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας μεγάλης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στη Μεσόγειο βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την προστασία της θάλασσας και της βιοποικιλότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μέχρι το 2030 για την προστασία της θάλασσας και της θαλάσσιας πανίδας στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα που έχει υιοθετήσει η ΕΕ.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο που αποσκοπεί στην προστασία της φύσης και στην αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.
«Ολοκληρώνεται μια συμφωνία με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Κύπρο για μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή στα εξωεδαφικά ύδατα της Μεσογείου, η οποία αποτελεί μεγάλη συμβολή στον στόχο 30×30», δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Τζιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν.
Ο στόχος 30×30 τέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Cop15 για τη βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ και προβλέπει να καταστεί το 30% της ξηράς και των θαλασσών προστατευόμενες περιοχές μέχρι το 2030. Αν και ο στόχος αυτός αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα 2030 που εισήγαγε η ΕΕ, οι κυβερνήσεις έχουν κάνει μέχρι στιγμής ελάχιστα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Valore Natura. Ο ρόλος των προστατευόμενων περιοχών για την προστασία και την ανάδειξη της Ιταλίας» που διοργανώθηκε από τη Marevivo και το WWF Ιταλίας στη Ρώμη, ο υπουργός δήλωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή σε εθνικό επίπεδο για να εργαστεί για την πλήρη αναθεώρηση του περιβαλλοντικού κώδικα.
«Το Κοινοβούλιο έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να συμπεριληφθεί η προστασία του περιβάλλοντος στο Σύνταγμα (…) Υπάρχουν νέες ευαισθησίες. Τα πράγματα αλλάζουν και υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να ξαναγράψουμε όλη την πορεία», τόνισε ο υπουργός.
Το 2022, η Ιταλία τροποποίησε τα άρθρα 9 και 41 του Συντάγματός της για να συμπεριλάβει την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στις γενικές αρχές του. Σήμερα υπάρχουν 29 θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και δύο υποβρύχια πάρκα.
Στόχος της μεταρρύθμισης θα είναι ο επανασχεδιασμός των κανονισμών που διέπουν το σύστημα των πάρκων και το συστατικό σύστημα των θαλάσσιων περιοχών «μέσα από την πιο ανοιχτή δυνατή αντιπαράθεση». Θα κινηθεί προς μια «κανονιστική μεταρρύθμιση» που θα συνοδεύεται επίσης από την απλούστευση «των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να γίνουν λιγότερο δυσκίνητες».
Η παρέμβαση του υπουργού έρχεται μετά από αιτήματα περιβαλλοντικών οργανώσεων που επεσήμαναν την επείγουσα ανάγκη περιορισμού των φαινομένων της ρύπανσης και της υπεραλίευσης.
Ενόψει της επικείμενης προθεσμίας του 2030, θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι με αυτόν τον ρυθμό.
«Είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τη φύση μας, τη θάλασσά μας και την ευημερία μας. Χρειαζόμαστε μια εξαιρετική δέσμευση, την οποία ζητούν οι πολίτες και στην οποία πρέπει να δουν τους θεσμούς να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο’, τόνισε ο πρόεδρος του WWF Ιταλίας Λουτσιάνο Ντι Τίζιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας